Hozzávalók:
A piskótához:
6 tojás
3 evőkanál finomliszt
3 evőkanál rétesliszt
6 evőkanál cukor
1 zacskó sütőpor
Csipet só
Töltelék:
3 tábla finom étcsokoládé
0,5 liter tejszín
0,7 kg marcipán
porcukor
Piros és barna ételfesték
ezüst lüszterpor
az írókához:
1 tojásfehérje
15-20 dkg porcukor
Recept:
Ágica születésnapjára! Nem árulom el, hányadik, csak annyit, hogy kedvelt időtöltése a hímzés, ez adta a torta témáját.
A piskótához melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra.
A tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.
A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével , míg vajfehérségű lesz. A liszttel elkevert sütőport több részletben szitáljuk hozzá, és keverjük jól el. A fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.
Sütőpapírral béleljünk egy kapcsos tortaforma alját.A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja. A kész piskótát hűlés után kétfelé vágjuk.
<a href=”https://www.gasztromanko.hu/index.php?article=piskota_sutese”>A sütésről részletes videot készítettem, itt érhető el.</a>
A töltelékhez a csokikat apróra törve a tejszínnel mikrohullámú sütőben alacsony fokozaton, gyakran megkeverve olvasszuk össze. Hűtsük egészen le, míg besűrűsödik, majd habverővel keverjük habosra.
A tortát vízszintesen vágjuk háromfelé és töltsük meg, majd vékonyan vonjuk be kívülről is.
A marcipán nagyrészét porcukros felületen nyújtsuk vékonyra, átmérője legyen valamivel nagyobb, mint a torta átmérője plusz a magasság kétszerese. A rácsozatot férjem segítségével dyrvithálóval alakítottuk ki.
Vonjuk be vele a tortát. Segítségünkre lehet egy marcipánsimító eszköz.
A maradék marcipánból készítsük el a hímzőkeretet, fonalspulnit és a tűt, amit lüszterfestékkel tehetünk fémessé.
A hímzést írókával készítettem, amihez a fehérjét annyi porcukorral verjünk fel, amíg a megfelelő állagot kapjuk: ne legyen túl híg, tudjunk vele vonalat húzni.