Konfitált libacomb recept

  • Konfitált libacomb recept
  • Konfitált libacomb recept

Konfitált libacomb recept  Konfitált libacomb recept  

Hozzávalók:

6 libacomb
5 dkg tengeri só
1 tk frissen őrölt bors
1 ek őrölt kakukkfű
1 kg libazsír

Recept:

A konfitálás alacsony hőmérsékleten, zsiradékban történő párolást jelent. Ez az egyik legősibb hústartósítási eljárás. A szó a francia confire – tartósítani igéből származik. A népi konyha is alkalmazta és ma is alkalmazza ezt az eljárást. A relatíve alacsony hőfokon történő sütés eredményezi azt, hogy a húsok nem száradnak ki, megőrzik értékes létartalmuk nagy részét, omlósak és puhák maradnak.

A marhát, sertést 75-80 fokon, míg a szárnyasokat vagy halakat 60-65 fokon érdemes elkészíteni. Halak elkészítésénél megengedett az olívaolaj és a vaj használata zsiradékként. Ha a sütőt választjuk, 3–4, akár 5 órán át sütjük, amíg a hús megpuhul, de még nem válik el a csonttól. Ha kész, a zsírt megtisztítjuk a pecsenyelétől, és légmentesen rétegezzük a húst a megtisztított zsírral egy zárható, nem átlátszó falú edénybe. Legfelülre sertészsírt, arra pedig zsírpapírt teszünk. Így garantáltan eláll hónapokig.

A combokat mossuk meg, töröljük szárazra. A fűszerekkel és a sóval dörzsöljük be a húst és bőrös oldalával lefelé tegyük lefedhető hőálló edénybe. Fóliázzuk le és hűtőben pihentessük másnapig.

A sütőt 110 fokra melegítsük elő. A zsírt melegítsük folyósra. A combokra öntsük rá a zsírt. Ügyeljünk, hogy a zsírban teljesen elmerüljenek, ne legyen kilógó rész!

Tegyük a sütőbe a húsokat és 4-5 órán át hagyjuk főni-párolódni.

1. Ha eltesszük hidegen, akkor a sütőből kivéve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni és szedjük ki a húsokat. Szűrőn át öntsünk a zsírból egy keveset annak az edénynek az aljára, amiben tárolni fogjuk a húst. Tegyük a hűtőbe , hogy a zsír megdermedjen, majd erre tegyük a combokat. Szűrjük rá a maradék zsírt, hogy teljesen ellepje a húst és hűvös helyen tároljuk.

2. Ha rögvest ennénk a húst, vegyük ki a combokat egy tepsibe, öntsünk mellé kevés zsírt és 200 fokon süssük ropogósra őket. Én burgonyapürével kínáltam, de illett volna hozzá egy kis lilakáposzta (erre már nem futotta időmből).

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

0  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*