Hozzávalók:
5-6 közepes körte
kb 3 ek. cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 tk. fahéj
1 ek. egész szegfűszeg
1 citrom
Recept:
Van az a gyömölcsmennyiség, amit nem lehet már megenni, befőzni, pálinkává nemesíteni…stb. Ilyenkor a maradék gyümölcsből kompótot is főzhetünk.
A körtéket (vagy almát) előbb mossuk alaposan meg, majd a hámozást követően távolítsuk el a magházakat.
A gyümölcsöt kockázzuk fel, és tegyük bele kb. 1 liter vízbe. A vízbe tegyünk citromlevet, cukrot, szegfűszeget és fahéjat majd közepes lángon kezdjük főzni.
Forrás után kb. 20 percig még főzzük fedő alatt, néha kavarjuk is meg.
Ha a kompót kihűlt, hűtőben, üvegekben tárolva akár 1 hétig is eláll.