Kovászos uborka recept

  • Kovászos uborka recept
  • Kovászos uborka recept
  • Kovászos uborka recept

Kovászos uborka recept  Kovászos uborka recept  Kovászos uborka recept  

Hozzávalók:

3 kg kovászolni való uborka
3 liter víz
3 evőkanál só
fél fej fokhagyma
1 csokor kapor
1-2 szelet kovászos szárazkenyér

Recept:

Szöcsi barátnőméknél készült – férjem szerint remek kovászos uborka. Én nem nyilatkozom, mert a kovászos uborka egyike undorom tárgyának.
Elmesélték, ők hogy csinálták, hát nekiláttunk mi is!

Megemlítendő, hogy nagyon egészséges savanyúság, kevés kalóriát és sok biológiailag fontos anyagot tartalmaz. Különösen magas a víztartalma (96%), emellett gazdag káliumban, kálciumban, foszforban, vasban és vitaminokban (A, B1, B2, B6, C).
Az uborka héjában sok E-vitamin is felhalmozódik, ami véd a szabadgyökök káros hatásával szemben. A kovászos uborka leve pedig kiváló ital, főleg a nyári hőségben igazán hűsítő! A kovászos érlelés hatására tejsav képződik, ami tisztítja a gyomrot és segít a normális bélflóra helyreállításában, ezért antibiotikum-kúrák után kifejezetten előnyös a fogyasztása.

Lássunk neki!

Vettünk két kiló kovászolni való uborkát, ami kevésnek is bizonyult a meglevő 5 literes üveghez, három talán már elégséges is.
A nagy üveget és a kisebb befőtteseket, amibe majd tenni szeretnénk alaposan fertőtlenítsük ki!

Forralt, lehűtött sós vízzel kell leönteni majd az ubikat, ehhez literenként 1 evőkanál sót számoljunk.
Az uborkákat jó alaposan lecsutakoltuk, a két végét levágtuk, majd a kést az egyik végétől számítva két-három centire beszúrtuk és végigvágtuk az uborkát. Ezután fél fordulatot fordítva az uborkán, megismételtük. Így négyfelé van vágva, de nem teljesen, mert az egyik vége összetartja.
Az üveg aljára helyeztük a kapor felét, erre szépen állítva sorakoztattuk az uborkákat. Ekkor került rá a meghámozott fokhagymagerezdek fele, a kapor másik fele, és még egy emelet uborka. A második emelet tetejére újabb fokhagymagerezdek kerültek. Ekkor felöntöttük a sós vízzel, úgy, hogy egészen ellepje és a tetejére kerülő kenyérszelettel is érintkezzen a folyadék. Letakartuk az üveg száját, így került ki az erkélyre. Ha nagyon meleg van, árnyékos helyre (mert felforrhat és puha lehet az uborka), ha nincs nagyon meleg, érheti a nap. Kb három nap után lehet „meo”-zni, hogy megfelelő -e már az állaga.

Ha késznek ítéljük, kiszedegetjük az uborkát a kis befőttesekbe és rászűrjük a levét. Saját gyártású címkével még szebb :D
Információink szerint tartósítószer nélkül a hűtőben 10 napig marad friss.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

0  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*