Hozzávalók:
3 kalácshoz:
1 dl tej
1 cs. vaníliás cukor
3 dkg élesztő
50 dkg liszt
egy csipet só
2 tojás
10 dkg olvasztott margarin
2 ek. cukor
reszelt citromhéj
a kenéshez (ízlés szerint):
kristálycukor
dió vagy fahéj
olvasztott vaj
Recept:
A tésztához langyosítsd meg a tejet, tedd bele a vaníliás cukrot, morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel kb. 8-10 perc alatt, ezután állítsd össze a tésztát: egy nagy tálban keverj el 50 dkg meglangyosított lisztet egy csipetnyi sóval, a tojással, az olvasztott margarinnal, a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a felfuttatott élesztővel. Néhány percig dagaszd robotgéppel, hogy jól formázható, kemény tésztává álljon össze.
Langyos helyen, letakarva egy óráig keleszd, majd lisztezett gyúródeszkán kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtsd ki. A téglalapból körben, kígyószerűen, hosszú, kb. 2 cm széles csíkot vágjunk, ezt kell feltekerni a sütőalkalmatosságra.
Én a villanysütő forgó grillfelszerelésén sütöttem. A grillrúdra húztam egy alufóliával vastagított fém sörösdobozt, erre tekertem fel a tésztát.
A tésztát vizes ecsettel kend le és forgasd meg kristálycukorban (a cukrot ízesítheted dióval vagy fahéjjal is), 20 percig süsd. Félidőben locsold meg olvasztott vajjal, és szórd meg cukorral. Ha kész csúsztasd le a dorongról.