Hozzávalók:
2 személyre:
20 dkg paradicsom
40 dkg zöldpaprika
1 nagy fej hagyma
5 dkg füstölt szalonna
3 pár virsli
kevés zsír
1 kávéskanál pirospaprika
4 tojás
Recept:
A lecsó az egyik legkedveltebb hagyományos étel Magyarországon. A balkáni eredetű ételnek számos változata ismert. A legtöbb publikált recept szerint az általános módon elkészített lecsó az egy rész makói vöröshagymát, két rész érett paradicsomot és négy rész fehér húsú zöldpaprikát tartalmaz.
Sokan a paradicsom héjától forrázással szabadulnak meg. Sokan tojással, rizzsel, kolbásszal gazdagítják, de léteznek vegetáriánus változatok is.
Egyes főfogások ízesítőjeként is alkalmazhatjuk: készíthetünk lecsós hússzeleteket, lecsós májat, akár libamájat is.
Én virslivel és tojással készítem, mi így szeretjük.
A paradicsomot forrázás után meghámozzuk, majd gerezdekre vágjuk. A zöldpaprikát jól mossuk meg, ereit és magjait távolítsuk el, majd vágjuk vékony szeletekre. A hagymát hámozzuk meg és aprítsuk fel.
A szalonnát szintén vágjuk apró kockákra.
Adjuk az olvasztott zsírhoz a szalonnát, és mérsékelt tűzön pirítsuk zsírjára. Fonnyasszuk meg benne a hagymát, majd húzzuk le a tűzről, szórjuk meg a pirospaprikával, dobjuk rá a paradicsomot, sózzuk ízlés szerint.
Tegyük vissza a tűzre, és néhány percig fedő nélkül forraljuk. Forgassuk bele a zöldpaprikát, és félig lefedve, mérsékelt tűzön főzzük puhára. Mielőtt teljesen megpuhul dobjuk bele a karikára vágott virslit és a felvert tojást, és állandó kevergetéssel főzzük, míg a tojás szilárdulni kezd.