Mákos linzer főzött citromkrémmel recept

  • Mákos linzer főzött citromkrémmel recept
  • Mákos linzer főzött citromkrémmel recept

Hozzávalók:

20 dkg puha vaj
35 dkg liszt

16 dkg porcukor
3 dkg egész mák
1 csipet só
1 db egész tojás + 1 sárgája
0,5 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja

Krém:
4 db M-s vagy 3 db L -es tojás
10 dkg cukor
egy vanília kikapart rúdja vagy egy zacskó vaníliás cukor
150 ml meyer citromlé
10 dkg vaj

Recept:

Még Réka is ette! Ennél nagyobb elsimerés nincs a világon!!! Aznap is remek, de a citromkrémtől másnapra istenien összeérik, összepuhul a sütemény. Szinte olvad a szájban.

Első lépésként melegítsük elő a sütőt 175 °-ra .

A tészta hozzávalóit egyszerre gyors kézmozdulatokkal gyúrjuk össze. Azért kell sietősen dolgoznunk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a zsiradék a tésztában, mert akkor veszít az omlósságából.

Elviekben nem kell pihentetni, de nagyon jó tesz neki, ha folpackba csomagolva egy fél órára csücsül a hűtőben. Akár napokig is pihenhet.

A szieszta után 3-4mm vastagra nyújtsuk ki, majd szagassuk, és mehet a sütőpapírral bélelt tepsibe és zsupsz be a sütőbe. Maximum 8-9 percig kell sütni, nem tovább , ne kapjon színt! Puhának tűnhet, de kihűlés után szilárddá, és omlóssá válik.

A krémnek hűlnie kell, álljunk neki időben. Egy lábasban forraljuk vizet. Keresünk egy olyan edényt, amit a lábas tetejére tudunk tenni anélkül, hogy az alja beleérne a vízbe. Az edénybe mérjük a tojásokat, a citromlevet , a cukrot, a vaniliáscukrot. Kézi habverővel kevergetve a gőz fölött szépen besűrítjük. Vigyázni kell, ne hevítsük túl, mert a tojás kicsapódhat.

Amint elkezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről, és beledobáljuk a kis kockára vágott vajat, majd tovább keverjük, amíg el nem olvadnak a vajdarabkák. Kihűlte után tölthetjüka  kekszeket.

 

Ha tetszett, kattints és oszd meg másokkal is!

0 
A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

*