Hozzávalók:
Piskóta:
5 tojás
2 evőkanál liszt
fél csomag sütőpor
5 evőkanál cukor
3 evőkanál mák
Krém:
fél üveg szilvalekvár
1 vaníliás (főzős) pudingpor
10 dkg finom vaj
fél liter tej
vaníliás cukor
3-5 evőkanál nádcukor
Recept:
Finom mákos piskóta, vaníliás töltettel, gondolatnyi szilva-hangulattal.
A piskótához melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki egy gáztepsit sütőpapírral.
Az öt tojásfehérjét verjük fel egy csipet sóval kemény habbá. A sárgájákat addig keverjük a cukorral, míg vajfehérségű lesz. Óvatosan öntsük rá a fehérjehabra, laza mozdulatokkal széles fakanállal keverjük bele. A liszttel elkevert sütőport és mákot több részletben adjuk hozzá, és finoman keverjük el, hogy a hab ne törjön meg.
A masszát egyenletesen terítsük el a sütőpapíron. Toljuk a sütőbe, és néhány perc múlva mérsékeljük a hőt 160 fokra. Addig süssük, míg a teteje megnyomva rugalmas, és nem ad zizegő hangot.
A kész piskótát nedves konyharuhára terítsük, húzzuk le apapírt és tekerjük fel. Nyomkodjuk meg picit és tekerjük ki.
A sütés alatt készítsük el a pudingot a nádcukorral a zacskón levő utasítás szerint.
Ha langyosra hűlt, keverjük ki a vajjal és a vaníliás cukorral habosra.
A piskótát kenjük meg vékonyan lekvárral, majd a krémmel és tekerjük fel.
Ferdén vágjuk fel, porcukorral hintsük, mentalevéllel díszítsük.