Mákos túrós kocka recept

  • Mákos túrós kocka recept
  • Mákos túrós kocka recept

Hozzávalók:

35×25 cm-es tepsihez:
25 dkg finomliszt
½ kávéskanálnyi só
12 dkg margarin
1 dkg élesztő
0,5 dl tej
2 evőkanál kristálycukor
1 tojás sárgája
2-3 evőkanál tejföl

Máktöltelék:
25 dkg darált mák
14 dkg cukor
kb. 1,5 dl tej
6 dkg margarin

Túrótöltelék:
25 dkg tehéntúró
12 dkg cukor
3 dkg cukor a fehérjébe
2 tojássárgája
3 tojásfehérje
3 evőkanál tejföl
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál citromlé
1 cs. főzős vaníliaízű pudingpor

Recept:

Kelt tésztaalap, rajta egy finom mákréteg és egy könnyű, túrós-habos “tető”. A túró nem annyira érződik benne, de lazává teszi.

A langyos tejben elkeverjük a kristálycukrot, beletördeljük az élesztőt, és meleg helyre tesszük, hogy felfusson.
A lisztet, a sót, a margarint, a tojássárgájákat elkezdjük összegyúrni. Meglocsoljuk a felfutott élesztős tejjel, hozzáadjuk a tejfölt, és jól kigyúrjuk. Meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

Ezalatt elkészítjük a máktölteléket, melyhez a margarint felolvasztjuk a tejben, s amikor forrni kezd a keverék, beleöntjük a porcukorral kevert mákot. Folyamatosan kevergetve két percig főzzük, majd félretesszük hűlni. Kenhető krémet kell kapjunk.

A túróréteghez összekeverjük a túrót, a 12 dkg cukrot, a tojássárgájákat, a tejfölt, a rezselt citromhéjat, citromlét és a pudingport. A fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuka 3 dkg cukrot, és azzal egy ideig tovább keverjük, így szép kemény lesz. Óvatosan a túrókrémhez elegyítjük.

A megkelt tésztát sütőpapíron kinyújtjuk, azzal együtt beletesszük a tepsibe, és villával megszurkáljuk.
A máktölteléket nagykanállal kupacokban a tésztára halmozzuk, azután előbb villával, majd bevizezett tenyérrel egyenletesre nyomkodjuk. Ennek tetrjére simogatjuk a túrós krémet.

Előmelegített 180 fokos sütőben durván háromnegyed óra alatt megsütjük. Ha a túrókrém már láthatóan megszilárdult, kis színe van, akkor elkészült.

Ha tetszett, kattints és oszd meg másokkal is!

0 
A+ a-

2 hozzászólás: “Mákos túrós kocka

  1. Szia! Tetszik a recepted! Az lenne a kérdésem, hogy előző nap szeretném elkészíteni. Másnapra milyen lenne a tészta állaga? Lehetne esetleg félig elősütött kevert tésztára kenni a mákot? Előre is köszönöm a választ!!

    • Szia!

      Bocs, hogy későn válaszolok, de a rendszer valamiért nem jelezte, hogy üzenet érkezett. Nyugodtan lehet előző nap készíteni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

*