Hozzávalók:
60 dkg liszt
30 dkg sütőmargarin
10 dkg cukor
1dl tej
Másfél zacskó szárított élesztő
2 tojás
1 teáskanál sütőpor
csipet só
A töltelékhez:
30 dkg darált mák
15 dkg cukor
2 kisebb üveg (összesen kb 5-6 dl)szilvalekvár
A tetejére:
2 tábla bevonócsoki 2 ek olaj
Recept:
Aki szereti a mákot….rossz ember nem lehet. És imádni fogja a mákos zserbót.
A szárított élesztőt langyos tejben kis cukorral felfuttatjuk, majd minden hozzávalót összeöntünk, és a tésztát jól összegyúrjuk. 4 egyenlő részre osztjuk, majd 2-3 mm vékonyra nyújtva 25 x 35 cm-es tepsibe helyezzük az első lapot. Ezt megkenjük a lekvárral, majd rászórjuk a cukrozott mákot, és a következő lapot ráhelyezzük. Így folytatjuk, míg elfogy a tészta. A az utolsó lapra természetesen nem kerül töltelék, azt villával megszurkáljuk, majd 2 óra pihentetés után 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük.
Ezután hagyjuk kihűlni a kész tésztát, s közben elkészítjük a csokimázat. A bevonót apróra törjük, megöntözzük olajjal és a mikrohullámú sütő olvasztófokozatán gyakran kivéve, megkavarva megolvasztjuk.
Leöntjük vele a süteményt, és szépen, a kanál domború felével elsimogatjuk, amíg még folyós. Száradás után szeletelhetjük.