Hozzávalók:
Tésztához:
(2 koszorú lesz belőle)
60 dkg liszt
3 tojás sárgája
3 evőkanál étolaj
4 deci langyos tej
5 dkg élesztő
1 mokkáskanál só
Töltelékhez:
15 dkg olvasztott vaj
10 dkg mák
10 dkg cukor
Tetejére:
1 felvert tojás a kenéshez.
Recept:
Az ostoros kalács tésztájából készítettem el a mákvirágot, mert volt lefagyasztva az előző sütésből. Remekül fagyasztható!
A tésztához valókat egy tálba tesszük, az élesztőt csak belemorzsoljuk- nem kell felfuttatni-. A hozzávalókból lágy tésztát dagasztunk, majd duplájára kelesztjük. 30 perc alatt. A töltelékhez valókat kikavarjuk. A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítom és megfelezem . Az egyik cipót félreteszem.
A cipót kinyújtom vékonyra, és megkenem az olvasztott vajjal , megszórom a cukros mákkal és feltekerem mint a <a href=”index.php?content=diosbegjli” > bejglit</a>. A két végét összeillesztem, koszorút formálok. Ezután 2-3 centinként a tésztát bevagdosom és a „szeleteket” kifordítom. A félre tett másik cipóval megismétlem az eddigi műveletsort. Így 2 db koszorúm lesz – amit egyenként kikent tepsibe fektetem és a felvert tojással megkenem. Még kb 10 percet pihentetem.
Előmelegített sütőben, 190 fokon kb 35-40 percig sütjük, amíg szép piros lesz a teteje.
Fogyasszuk kávé mellé!!