Főoldal \ Malacpogácsa

Malacpogácsa recept

Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 dl langyos tej
1 kiskanál cukor
1 zacskó szárított élesztő
20 dkg vaj
1tojássárgája
1 dl tejföl
20 dkg reszelt sajt
2 kiskanál só,
1 nagy gerezd fokhagyma
1 tojás a kenéshez
Egész bors

Recept:

Az élesztőt a cukrozott langyos (nem forró) tejbe szórjuk, és felfuttatjuk. A vajat belemorzsoljuk a lisztbe, beleöntjük a tojássárgáját, a sót, a tejfölt, az élesztős tejet, belenyomjuk a fokhagymát és összegyúrjuk.

A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Megszórjuk a reszelt sajt egyharmadával, aztán hajtogatjuk (ld  Leveles tésztafonat virslivel ).

Az összehajtogatott tésztát 10-15 percig letakarva pihentetjük. Ezután megint kinyújtjuk, megszórjuk a maradék sajt felével, és ismét összehajtogatjuk, majd ismét pihentetjük. Ezt a nyújtást, sajtozást, hajtogatást, pihentetést még kétszer megismételjük.

A harmadik pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát egy-másfél centi vastagra.
A tésztából nagy pogácsaszaggatóval  korongokat szaggatunk, majd másfélszer annyi korongot szúrunk ki kisebb szaggatóval.

A nagy körlapokat tepsibe rakjuk (én nem vajaztam) és a tetejüket megkenjük a felvert tojással. A nagy korongok számának megfelelő kisebb körlapokat kétszer kiszúrjuk, hogy malacorrformájúak legyenek.
A maradék köröket négy egyforma körcikkre vágjuk. (Ezek lesznek a malackafülek.)
A füleket és orrokat a nagy tésztakorongokra (malacfejekre) illesztjük. A füleket-orrokat is megkenjük felvert tojással. Borsszemekből szemeket ragasztunk a malackáinknak.

Előmelegített 220 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.








Malacpogácsa bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. lina.hb hozzászólása:

    Az ötlet zseniális, de így első látásra úgy érzem a füle tuti leesik. A zsiványaim mindenesetre imádnák… lehet csinálunk is ilyesmit hétvégén túrópogiból :D

  2. Kriszta hozzászólása:

    Köszönöm a receptet, megsütöttem, nagyon jó!

  3. anikó hozzászólása:

    Nagyon finom, köszönöm a receptet !

Várom a hozzászólásokat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.