Hozzávalók:
2 személyre:
30-40 dkg marhalábszár
1 nagy fej vöröshagyma
olaj
só
1 paradicsom
2 evőkanál pirospaprika por
1 fej fokhagyma
4-5 evőkanál paradicsompüré
kevés vörösbor ízlés szerint
40 dkg burgonya
10 dkg liszt
Recept:
Klasszikus magyar étel olasz körettel.
A pörkölthöz hártyázzuk le a húst és vágjuk kockákra.
A hagymát hámozzuk meg, és vagdaljuk apróra. A paradicsomot mossuk meg, vágjuk apróra, belső kemény részét távolítsuk el.
Kevés forró olajban pirítsuk üvegesre a hagymát. Húzzuk le a tűzről és szórjuk meg a porpaprikával. Dobjuk bele a húst és a lángra visszatéve pirítsuk meg. Nyomjuk bele a fokhagymát, tegyük hozzá a paradicsomot, a pürét, sót, és öntsük fel víz és vörösbor keverékével úgy, hogy bő leve legyen.
Én kuktában szeretem főzni, mert úgy gyorsan elkészül.Nagy lángon főzöm, amíg sziszegni kezd. Ekkor takarékon tovább főzöm körülbelül 45-50 percig. Ekkor lehűtöm az edény, kinyitom, megkóstolom az ételt, és ha szükséges tető nélkül tovább forralom, hogy a leve sűrű legyen.
A gnocchihoz (ejts: nyokki)a hámozott, kockákra vágott burgonyát sós vízben megfőzöm, áttöröm és a liszttel lágy “tésztát” készítek belőle. 3 cm vastag rudat formázok belőle lisztezett deszkán, és rombusz alakban késsel felvagdalom. Villa hátával díszítem galuskákat, majd állni hagyom egy órán át.
Ekkor bő sós vízben megfőzöm apránként.Ha feljöttek a víz színére, adok nekik még egy-két percet, majd kimerem, és forró vajjal meglocsolom.
A pörkölt mellé kínlom.