Főoldal \ Meggyes kelt tekercs
A+ a-

Meggyes kelt tekercs recept

Hozzávalók:

A tésztához
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
5 dkg cukor
2,5 dl langyos tej
5 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája

Töltelék:
7 dkg olvasztott vaj
fahéjas cukor
vaníliás cukor
380 g meggybefőtt

1 tojás a kenéshez

Sodó:
2 dl tejszín
1 dl tej
3 tojássárgája
2 zacskó vaníliás cukor
cukor ízlés szerint

Recept:

A Nők lapja konyha magazinban találtam egy cseresznyés fernandel receptet, azt variáltam picit át meggyre, mert még nincs cseresznyeszezon, meggybefőtt pedig mindig kapható.

Isteni, puha, fahéjas finomság lett a végeredmény.

A tésztához kenyérsütőgépbe tettem a következőket ebben a sorrendben:

a langyos tejet, az élesztőt a lisztet, a cukrot, az olvasztott vajat és a tojások sárgáit. Kenyértészta programon megdagasztattam- kelesztettem a tésztát. Ha nincs kenyérsütőnk, dagasztótálban, kézzel végezzük el a “piszkos munkát” majd kelesszük duplájára a tésztát langyos helyen letakarva.

A kész tésztát lisztezett felületen kb 25×30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük jócskán az olvasztott vajjal, arra szórjuk a lecsöpögtetett meggyet és bőséggel megszórjuk fahéjas cukorral, melybe keverhetünk még egy zacskó vaníliás cukrot is, az ízfokozás kedvéért :)

Szorosan feltekerjük a tésztát és kb 3 cm vastagságú szeleteket vágunk belőle.

Vajazott, lisztezett sütőformába helyezzük a  tekercseket, tetejüket megkenjük egy felvert tojással. Hagyjuk még 20 percet kelni, majd sütőbe toljuk, 170 fokra állítjuk és bő fél óra- 40 perc alatt megsütjük.

Én vaníliasodót készítettem hozzá, egyszerűen isteni a kettő együtt: A tojássárgáját ízlés szerint adagolt cukorral és 2 zacskó vaníliás cukorral habosra kevertem. A tejet és tejszínt felforraltam, majd takaréklángon hozzáadtam a  tojást. épp egy picit hagytam besűrűsödni, és levettem a tűzről, nehogy rántottává váljon.








Várom a hozzászólásokat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.