Hozzávalók:
kb 20-25 darabhoz:
10 dkg mogyoróvaj
12 dkg vaj
egy kávéskanál szódabikarbóna
20 dkg liszt
1 tojás
15 dkg cukor
Recept:
Ha omlós, puha kekszre vágyom, mai nagyon hasonlít a „bolti” mogyorós csókhoz, biztosan ennek állok neki.
A „bolti” kifejezést jó értelemben használom persze. Nálunk a családban ez a sütik fokmérője, ha valami jól sikerül, az a kifejezés rá a non plus ultra.
A hozzávalókból talán a mogyoróvaj az, ami nem kacsint ránk minden bolt polcán, de nagyobb üzletekben megtalálható. Én magában is finom nyalánkságnak találom. Bár sokaknak nem ízlik „pőrén”, ebben a kekszben remekül érvényesül.
Első lépésként egy sütőlemezt béleljünk ki sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Habverővel mixeljük habosra a mogyoróvajat a vajjal, majd tegyük hozzá a tojást és a cukrot, és keverjük tovább szorgalmasan. Ezután a liszttel elegyített szódabikarbónát zúdítsuk hozzá és dolgozzuk össze.
Lágy masszát kapunk.
Vizes kézzel egészen kis golyókat formázzunk, kisebbeket, mint egy dió. Egymástól távol helyezzük el a sütőlemezen, mert nőnek és lapulnak majd kis golyóink.
Ha kész, egy kanál hátával lapítgassuk meg őket, majd akár rácsmintát is rajzolhatunk rájuk késsel.
A sütőbe betolva kb 15 perc alatt aranybarnára sülnek.
Lehet, hogy mazohista vagyok? Hmm… Begyújtottam ma a sütőt :-) és ezt a kekszet választottam. Valóban olyan, mint a bolti mogyorós csók, csak ez sokkal finomabb! Bedobozoltam, nem tudom meddig fog tartani, de oly egyszerű egy ilyet összedobni! Annyira jó kekszet sütni!!
Szia Andi!
Örülök, hogy ízlett!!
És képes voltál ebben a hőségben sütni (én is, hehe)! Hős vagy!!
További jó sütögetést,
Zsófi