Moszkauer recept

  • Moszkauer recept

Hozzávalók:

200 g dió
240 g cukor
200 g cukrozott narancshéj, ledarálva
20 g vaj
240 g állati tejszín
20 g liszt

4 tábla csoki
kevés olaj

Recept:

Ha ezt tudtam volna korábban….
A moszkauer jó,a  moszkauer finom, a moszkauer különleges. És nem is nagy munka elkészíteni a csokizást kivéve.

A tejszínt lábosba öntjük, majd a vajjal és a cukorral felforraljuk. Beleöntjük a  diót (én fele mandulával csináltam) , a kandírozott narancshéjat, a reszelt narancshéjat és újra felforraljuk.
Levesszük a tűzről és belekeverjük a  lisztet,majd hagyjuk hűlni.

Szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre vagy kiskanállal vagy habzsákkal diónyi/féldiónyi halmokat teszünk, jó távol egymástól, mert terülnek. 190 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, míg a  széle barnulni kezd.

Ekkor kivesszük, hűlni hagyjuk, és -ha kezd szilárdulni- kiszedegetjük őket.
A csokoládét apróra törjük, temperálva megolvasztjuk. A sütik simábbik- azaz a sütőpapírral érintkező – oldalát csokival vonjuk be, majd hagyjuk száradni.

Kimásolom Szamos Miklós cukrásztankönyvéből a  hibalehetőségeket, hasznos lehet:

“Hibalehetőség: A fenti keveréket csak forrásig hagyjuk a tűzön, mert különben besűrűsödik. Ilyenkor nem terül, így vastag marad. Felülete tömör, sima és fénytelen lesz. Azért az ilyen tészta is megjavítható még egy kis tejszín és porcukor hozzáadásával. Olyan hiba is előfordulhat, hogy anyagunk kelleténél jobban terül, a széle csipkés és törékeny. Ennek több oka is lehet:

1. Tésztánkat nem hevítettük (reszteltük) a kellő hőfokig (forrásig).
2. Nagy a cukortartalom.
3. A sütőlemezeket túlvajaztuk.

Az 1. esetben a tésztánkat újból felhevítjük, de most már az előírt hőfokig és amint forr, egy kevés lisztet keverünk hozzá. A túlcukrozás akkor fordul elő, ha a vastagcukorban tartósított narancshéjról nem csepegtetjük le a cukorfelesleget.

Ha tetszett, kattints és oszd meg másokkal is!

1 
A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*