Hozzávalók:
3 dl tej
50 dkg liszt
4 dkg élesztő
5 ek cukor
2 zacskó vaníliás cukor
1 kiskanál só
1 dl olaj
1 tojás a lekenéshez
20 dkg nutella
Recept:
Volt itthon egy pohár nutella….gondoltam a kanállal való csócsálás helyett sütök belőle valamit. Így kerekedett egy remek, puha, vaníliás-nutellás kalács belőle.
Első lépésként futtassuk fel az élesztőt. Ehhez langyos tejbe tegyünk egy kiskanálnyi cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt. Pár perc múlva szépen habosodni kezd az élesztő.
Öntsük az élesztős tejet a kenyérsütő gép üstjébe vagy egy nagy dagasztótálba. Erre kerüljön a liszt, a cukor, a vaníliás cukor, a só. Indítsuk el a kenyértészta programot vagy kezdjük meg kézzel a dagasztást. 10 perc után öntsük hozzá az olajat. Ha kézzel dolgozunk, dagasszuk jól meg és kelesszük duplájára.
A géppel dolgozók a program lejártával vegyék a szép, fényes, kelt tésztát, majd válasszuk ketté.
Mindkét tésztát osszuk háromfelé. A sütőformának (sima szögletes, kb. 25-30 cm hosszú kenyérforma) megfelelő hosszúságú rudakat sodorjunk belőlük, majd sodrófával nyújtsuk téglalappá őket. Kenjük meg nutellával (ne sokkal, mert kifolyik).És hármasával fonjuk össze őket. Így két szép kalácsot kapunk.
Tegyük a két kalácsot a két sütőpapírral bélelt kenyérformákba. Hagyjuk kelni még fél órát, majd kenjük le felvert tojással, és a tegyük a sütőbe. 190 fokra állítsuk a hőt, és kb. 35-40 perc alatt süssük meg. Ha barnulna a teje, takarjuk le alufóliával.