Nyárüdvözlő epertorta recept

  • Nyárüdvözlő epertorta recept
  • Nyárüdvözlő epertorta recept

Hozzávalók:

A piskótához:
2 nagy vagy 3 kisméretű tojás
2 evőkanál finomliszt
1 evőkanál rétesliszt
3 csapott evőkanál cukor
1 mokkáskanál sütőpor
pici csipet só

Krém:
30 dkg eper
1 citrom leve
20 dkg tejföl
15 dkg porcukor
5 dl tejszín
25 g zselatin

Zselé:
1 zacskó tortazselé
cukor
víz

Recept:

Frissítően hat nagy melegben egy epres, tejszínes-tejfölös könnyű  torta. Sok fehérjét tartalmaz, és viszonylag alacsony a kalóriatartalma, így diétázók is ehetnek belőle (kicsit).

Alapja egy vékony piskótaréteg. Ehhez melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra. A tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.

A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével , míg vajfehérségű lesz. A liszttel elkevert sütőport több részletben adjuk hozzá, és keverjük jól el. Annyi lisztet tegyünk bele, hogy már-már nehezünkre essen a keverés. Kevés fehérjehabbal lazítsuk, még habverővel dolgozva. A maradék fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.

Sütőpapírral béleljünk egy 20 cm tortaforma alját. A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja. A kész piskóta oldalát hűlés után késsel lazítsuk meg, vegyük le róla a formát, majd a sütőpapírt.

Hagyjuk kihűlni. A habkrémhez a tejfölt keverjük el a cukorral, a tejszínhabbal. Mindenképpen kóstoljuk meg, és pótoljuk a  porcukrot, ha szükségesnek ítéljük.  A zselatint oldjuk fel a vízben, és picit melegítsük, de semmi esetre se forrjon.  Ha kissé lehűlt, apránként keverjük a krémbe.

A piskóta köré tegyünk tortakarikát, vagy tegyük vissza a sütőformába. A karika szerencsésebb, szebb lesz a torta oldala szerintem. A piskótára eresszük rá a krém felét. Az eper felét turmixoljuk le, ízesítsük porcukorral, és “melírozzuk” a piskótán levő krémbe. Ezután öntsük rá a maradék habot. Tegyük hűtőbe szilárdulásig. Ha ez megtörtént, rakjuk ki a  tetejét eperrel, és öntsük le tortazselével, melyet a tasakon levő utasítás szerint készítsünk el.

Ha tetszett, kattints és oszd meg másokkal is!

0 
A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

*