(Olajbogyós) bagett kolbászkrémmel recept

  • (Olajbogyós) bagett kolbászkrémmel recept
  • (Olajbogyós) bagett kolbászkrémmel recept
  • (Olajbogyós) bagett kolbászkrémmel recept

Hozzávalók:

Kenyér:
40 dkg kenyérliszt
2 dl langyos víz
0,5 dl tej
1 púpos tk. só
2 ek. olaj
2 ek. burg.pehely (elhagyható)
2 dkg friss élesztő
(1kis üveg magozott olajbogyó)

Kolbászkrém:
15 dkg puha lángolt kolbász
2 evőkanál aioli
2 keményre főzött tojássárgája reszelve
2 keményre főzött tojásfehérje apró kockára vágva
1 közepes lilahagyma kockára vágva
3-4 kicsi csemegeuborka apró kockára vágva

frissen őrölt bors

aioli – ebből két dl lesz, máshoz is fel lehet használni:
1 tojássárgája
1,8 dl napraforgóolaj
1 teáskanál mustár
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál ecet (én almaecetet használtam)
csipet só
őrölt bors
1 evőkanál citromlé

Recept:

A napokban valami főzős műsorban megpillantottam egy nagyon gusztusos olajbogyós kenyeret, ami azóta is kísért hagymázas álmaimban :D

Persze szimpatikus receptet nem találtam hozzá, mindig kovászos, meg öregtésztás leírásokat lelek. Eddig még sosem próbáltam ezeket, és bár tudom, hogy nélkülük nem kenyér  a kenyér, de midnig megrémítenek. A kovász készítésének leírása hosszú és elég bonyolult, így neki sem kezdtem  még soha…

Szóval ez egy “nem kenyér” kenyér.Egy hiba csúszott “mindössze” a számításomba….a lyukas agyam. Elmenetem vásárolni, és az olajbogyót jól elfelejtettem…pedig micsoda harmónia lett volna a kolbásszal….ah, biberach! :D

A hozzávalókat bedobáltam a kenyérsütőgépbe, kivéve az olajbogyót. Míg dolgozott a masina, levittem a kisbábut sétálni. A kész tésztát lisztezett felületre borítottam, (ekkor dolgoztam volna hozzá vagy bele az olajbogyót), majd három, egyforma darabba vágtam.

Megformáztam a bagetteket, és sütőlemezre helyeztem őket.

Letakarva fél óra alatt duplájára kelesztettem.

A megkelt tésztán egy éles pengével bevágásokat ejtettem, majd vízzel alaposan lepermeteztem. Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 25 -30 perc alatt ropogósra sült. A sütőből kivéve kevés vízzel lepermetezzük, hogy a héja szép fényes legyen.

A kolbászkrém receptje megint nemvagyokmesterszakácstól jött.

A bőréből kihámozott kolbászt összevagdaltam és alaposan kikevertem az aiolival és a főtt tojássárgájával, majd elkevertem a darabos hozzávalókkal és fűszereztem.

Az aioli tulajdonképpen fokhagymás majonéz. És ha már majonéz, legyen házi.

Az aiolihoz a tojássárgáját, a mustárt, a sót, borsot, a zúzott fokhagymát és citromlevet habosra keverjük. Az olajat nagyon kis adagokban, közben folyton  keverve (habverővel) adagoljuk hozzá, hogy ne csapódjon ki. Ennyi az egész.

 

Ha tetszett, kattints és oszd meg másokkal is!

0 
A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

*