Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 zacskó szárított vagy 2,5 dkg friss élesztő
1 dl tejföl
2 dl víz (vagy picit több, a liszttől függ, puha tésztát kell kapjunk)
1 csapott ek só
1 dl olaj a tésztába
fokhagyma
tejföl
sajt
Recept:
Végre egy finom, puha lángos! Több receptből, hosszas kutakodás után állítottam össze a magam „verzióját„.
Szárított élesztőt használtam, bár a receptek általában frisset írnak.
A tejfölt összekevertem a langyos vízzel és beleszórtam az élesztőt. Hozzáadtam a lisztet, majd a sót. Könnyű tésztát dagasztottam belőle, És langyos helyen hagytam 20-25 percig kelni. Ekkor a szélét körbe locsoltam finoman olajjal, majd a tészta alá „tessékeltem” az olajat, fel fel-felemelgetve a tésztát. Újra hagytam pihenni egy 20 percig.
Ekkor lisztezett deszkára egyforma kis gömböket csináltam a tésztából, 5 db-ot. Ezeket is hagytam langyos helyen kelni egy jó 20 percet.
Közben olajat forrósítottam. Egy-egy gömböt jól ki húzogatva a forró olajba tettem, majd forgatva szépen megsütöttem. Nagyon fontos, hogy az olaj jó forró legyen, különben megszívja magát a tészta.
Olvastam több helyen is, és tényleg igaz, az első darab mindig selejt.
Lehetne hozzá készíteni fokhagymás olajat, de én nemes egyszerűséggel a tejfölbe nyomtam a fokhagymát és ezzel kentem meg a lángosokat. Tetejére reszelt sajtot szórtunk, és jól belakmároztuk