Puncsgolyó recept

  • Puncsgolyó recept
  • Puncsgolyó recept

Hozzávalók:

Hozzávalók 20-22 darabhoz

10 dkg babapiskóta (10 db)
15 dkg sárgabaracklekvár
6 dkg cukor
30 ml rum (vagy rumaroma vízzel 30 ml-re kiegészítve)
1 púpozott evőkanál mazsola
1/2 citrom reszelt héja
1 kávéskanál kakaópor

A fondanthoz
25 dkg cukor
130 ml víz
1 kávéskanál ecet

Recept:

Citromhab oldalán akadtam a receptre. Aki szereti a mignont, imádni fogja. Jó édes, isteni finomság.

A fondant cukrászkellékes üzletben készen is meg lehet venni, de érdemes nekiállni.

A babapiskótát apró darabokra törjük. Én egy erős zacskóba tettem és sodrófával “megvertem” a szerencsétlen párákat.

A lekvárt, a cukrot, a rumot és a mazsolát lábosba mérjük és kevergetve felforraljuk. Az egészet a piskótára öntjük, hozzáadjuk a citromhéjat, a kakaóport, és kanállal alaposan elkeverjük.
Ha teljesen kihűlt a massza, diónyi golyókat formázunk belőle.

A fondanthoz egy lábosba mérjük a hozzávalókat és felforraljuk. Forrástól számított 10 percig kis lángon főzzük tovább, éppen csak gyöngyözzön a szirup. Ha van cukorhőmérőnk, 115 fokos legyen. Ha nincs, onnan tudjuk, hogy elkészült, hogy hüvelyk és mutatóujjunkkal egy picit kivéve a két ujjunk összeérintése és széthúzása után szál keletkezzen a szirupból.

Áttöltjük az egészet egy tálba és folyamatosan keverjük, amíg langyosra nem hűl a máz. Nem kell nagyon erőteljes mozdulatokkal keverni.

10-12 perc kavarás után eléri a kívánt állagot. Ha fehér mázat szeretnénk, készen is vagyunk. Ha színes mázat szeretnénk, egy-két csepp ételfestékkel színezhetjük is.
A bevonás után kevesebb, mint egy óra alatt a mázunk teljesen megszilárdul.

Egyenként egy villára helyezzük a golyókat, és egy teáskanál segítségével bevonjuk őket a mázzal.

Kicsit várunk, hogy a felesleg visszacsurogjon a tálba, majd dermedésig sütőpapírra ültetjük a puncsgolyót.

Ha teljesen megszilárdult a máz (40-50 perc), papírkapszlikba ültetjük őket.

Ha tetszett, kattints és oszd meg másokkal is!

1 
A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

*