Rendhagyó túrógombóc máköntettel, szilvalekvárral recept

  • Rendhagyó túrógombóc máköntettel, szilvalekvárral recept
  • Rendhagyó túrógombóc máköntettel, szilvalekvárral recept

Rendhagyó túrógombóc máköntettel, szilvalekvárral recept  Rendhagyó túrógombóc máköntettel, szilvalekvárral recept  

Hozzávalók:

50 dkg krémes túró
15 dkg búzadara
3 tojás
3 ek cukor
1 zacskó vaníliás cukor

8 dkg vaj
10 dkg darált mák
8 dkg cukor

szilvalekvár
cukros mák a szóráshoz

Recept:

Ezt a remek fogást Lajos Mari receptesújságjában leltem. Igaz, ő szilvamártással kínálta, de nekem itthon áll drága anyukámék legfinomabb szilvalekvárja, így azzal ettük!

A gombóchoz az újság krémes túrót javasolt. Egy picit féltem a dologtól, mert maga a massza lágynak tűnt, de végül nagyon jól sikerült, nem esett szét főzés közben. Finom, lágy gombócok kerekedtek belőle!

A túrót, a cukrokkal, a grízzel, a tojásokkal alaposan elkeverjük, majd egy órára a hűtőbe tesszük, hogy a dara megszívja magát.

Ezalatt a vajat alacsony lángon megolvasztottam, rádobtam a cukros mákot, és egy percig kevergettem erősebb tűzön, hogy pirítsam kissé. Ekkor egy dl vizet öntöttem rá, majd összeforraltam.

Egy nagy 4-5 lieteres lábosban feltettem vizet főni kevés sóval. Amikor lobogva forrt, egy fagyiskanállal beleszaggattam a gombócokat. Kissé lejjebb véve a hőfokot, gyöngyöző vízbne 10 perc alatt megfőztem a gombikat, amik szépen feljöttek a víz színére.

Szűrőkanállal kiszedegettem egy tányérra. Nyakonöntöttem a meleg mákmártással, megszórtam még cukors mákkal, hogy halmozzam az élvezeteket, és forró szilvalekvárral tálaltam.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

0  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*