Répás marhapörkölt recept

  • Répás marhapörkölt recept

Hozzávalók:

b. 3 személyre:
60 dkg marhacomb
4-5 közepes sárgarépa pucolva
olaj
egy jó nagy fej vöröshagyma apróra vágva

babérlevél
majoranna
Cukor ízlés szerint
egy kis konzerv paradicsompüré -vagy egy hámozott friss paradicsom
ketchup ízlés szerint
vörösbor
pirospaprika

Burgonyafánk:
(Kb. 3 személyre):
25 dkg főtt, áttört burgonya (vagy porból készült burgonyapüré -gyorsabb)
30 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
1 dl tej
2 dkg zsír
cukor

Recept:

Imádom a marhahúst. Egy – amúgy nem túl kellemes – menzás élmény vitt rá, hogy kipróbáljam répával.

A burgonyafánk szintén régi kedvenc. Azt hiszem, szerénytelenség nélkül állíthatom, összehasonlíthatatlan azzal, amit ott ettem köretként.

A combot megmossuk, lehártyázzuk és apró kockákra vágjuk. Kuktában, kevés olajon – Jean, ne berzenkedj! – megpirítom-párolom benne a hagymát kis sóval. Levéve a tűzről beteszek egy evőkanálnyi pirospaprikát. Jól elkeverem, majd jöhet bele a hús és a karikára vágott répa.  Összekeverem, visszateszem a  tűzre, picit pirítom. Felöntöm fél bögre vízzel, majd annyi vörösborral, hogy jól ellepje. Sózom, fűszerezem, beleteszem a paradicsomot. Felteszem a kukta tetejét, rázárom. Ha sziszeg, takarékra teszem. Így párolom 45 percig.

Akkor kihűtöm a kuktát folyó hideg víz alatt, kinyitom, és vissza a tűzre. Jön a  próba. Villával a húsba, majd egy répakarikára szúrok. Ha puha, ok.
Ízpróba: Jól megkóstolom, – mint rendesen – és ha ízlésem úgy tartja, javítom kis cukorral, ketchuppal, sóval vagy fűszerrel, és besűrítem a levét a tűzön. Kis keményítővel rásegíthetek (kevés keményítőt kikeverek fél dl vízzel és hozzáadom a főztömhöz. Összeforralom).

Ha tetszett, kattints és oszd meg másokkal is!

0 
A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*