Hozzávalók:
3 személyre:
fél kg libamáj
só
bors
3 szép körte
4 dl rizs
20 dkg csiperke gomba
7 dl víz
só
kevés olaj
Recept:
Mossuk meg a libamájat, próbáljuk meg eltávolítani róla/belőle az ereket, hártyákat, majd vágjuk szeletekre. A köretet jobb előre elkészíteni (ld. recept vége), mert a libamáj frissen finom.
Sózzuk, borsozzuk nemes egyszerűséggel, majd serpenyőben szeletenként néhány perc alatt süssük meg mindkét oldalukat grillserpenyőben, így szép”csíkosak” lesznek. Nem kell alá zsiradék, hisz maga a máj is az.
A körtéket szintén mossuk, majd hámozzuk meg, vágjuk szeletekre, magházukat távolítsuk el. A máj zsírjában mindkét oldalukat grillezzük meg.
Szépen felváltva helyezzük a tányérra, egy szelet máj, egy körte, személyenként 3-4 szelet májjal számolva.
Gombás rizzsel tálaltam.
Ehhez a gombát megpucoljuk, majd apróra vágjuk. A rizst kevés olajon sűrűn kevergetve fehéredésig pirítjuk. Rádobjuk a gombát, és kevergetve tovább pirítjuk néhány percig. Felöntjük a vízzel és sózzuk ízlés szerint (kóstoljuk meg). Fedő alatt kis lángon főzzük, amíg be nem szívja a nedvességet. Szerencsés az üvegfedő használata, hogy lássuk, hol tart a folyamat, mert nem tesz jót neki, ha levesszük róla a fedőt.
Ha beszívta a nedvességet, zárjuk el a gázt, csomagoljuk be egy abroszba, és hagyjuk még a saját gőzében puhulni negyed órát. Ezután keverjük át, és tálaljuk a májhoz.