Hozzávalók:
20 dkg amaretti keksz
5 dkg háztartási keksz darálva
10 dkg olvasztott vaj
25 dkg krémsajt
5 tojás
20 dkg cukor
2 ek olvasztott vaj
1 vanília rúd kikaparva
öntet:
15 dkg cukor
fél dl víz
egy mokkáskanál citromlé
2 dl habtejszín
Recept:
Ilyen ragadós-édes tortát rég sütöttem. Vendégek fogadására semmiképp ne próbálkozzunk elkészítésével, mert szeletelni sem lehet szépen, viszont kanállal nyammogni hideg téli estéken isteni.
Csak “ortodox” édesszájúaknak!
A paprika magazinban találtam az eredeti receptet, amit én amaretti keksszel variáltam.
A kekszet megdaráltam, vegyítettem sima háztartási keksszel, majd összekevertem az olvasztott vajjal.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra, és egy 22 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral. A kekszes alapot szépen belenyomkodtam a forma aljába. Bedugtam a sütőbe és 15 perc alatt megsütöttem, hogy megkeményedjen, de ne kapjon színt.
A krémsajtot összekevertem a cukorral, a vaníliával, a vajjal és a tojásokkal. A kekszalapra öntöttem. A sütő aljába betettem egy vízzel teli edényt, hogy gőzben sülhessen a torta. Készre sütöttem. Ez annyit tesz, hogy ha tetejét finoman ujjal megnyomtam, nem hagyott nyomot az ujjam. Sosem lesz teljesen szilárd, a krém remeg a sütés tán egy darabig.
Behűtöttem.
A karamellöntethez a cukrot elkevertem vízzel és citromlével, majd forralni kezdtem. Tíz perc alatt karamellizálódott szépen. Ekkor hozzákevertem a tejszínt, és a tűzön alacsony lángon sűrűsödésig főztem.
A torta tetejére öntöttem, majd nem győztem várni a kóstolásig, merthogy hűtőben kellene pihentetni egy éjszakát.