Hozzávalók:
200 g szezámmag
néhány ek. olívaolaj
2 dl víz
fél citrom leve
só
2-3 ek. görög joghurt
40 dkg darált marhahús
1 tk. római kömény
fél tk. őrölt gyömbér
egy-egy nagy csipet szárított oregáno és kakukkfű
só
őrölt fekete bors
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
egy nagy csokor friss petrezselyem szárastul finomra vágva
egy negyed fej karfiol
2 zsenge karalábé
1 fej lilahagyma
pár szem koktélparadicsom
Recept:
A street kitchen egyik adásában néztem ki ezt a zöldséges egytálételt.
Tudvalevő, hogy nem vagyok nagy zöldségfogyasztó, de jelentem, ettem belőle. Hát, nem egy karamellás Milka, de ehető :D
Egy serpenyőben kis hőfokon megpirítjuk a szezámmagot. Vigyázzunk, hogy véletlenül se égjen meg, mert akkor keserűvé válik.
Ha szép zsemleszínűre vált a színe, akkor hagyjuk kihűlni, majd késes aprítógépben pépesítjük. Keverés közben hozzáadjuk az olívaolajat, hogy selymes krémet kapjunk.
Ehhez a tahini pasztához azonos mennyiségű vizet adunk, majd sózva, hozzáfacsarva a citrom levét az aprítógépben ismét megdolgozzuk.
Végezetül hozzákeverjük a görög joghurtot.
A húsgombóchoz darált hússal összekerevjük a fűszereket.
A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük. Nagyobb kockákra vágjuk a karalábét. A zöldségeket forró sós vízbe dobjuk és félig megfőzzük.
Eközben a hagymát nagyobb szeletekre vágjuk és egy forró serpenyőben kevés olívaolajon elkezdjük pirítani. A félkeményre előfőzött zöldségeket lecsepegtetve rádobjuk a hagymára, összepirítjuk. Tűzálló tálba szedjük őket.
A darált húsos masszából nagyobb diónyi gombócokat formázunk és kevés olajon addig sütjük őket az előzőleg használt serpenyőben, amíg egy kis kérget kapnak.
A zöldségek mellé helyezzük a húsgolyókat, és ráöntjük a joghurtos tahini szószt.
Néhány szem félbevágott koktélparadicsomot teszünk a tetejére, majd 200 fokon, 10-15 perc alatt összesütjük. Rizzsel tálalhatjuk.