Hozzávalók:
A piskótákhoz:
csokis:
3 tojás
2 evőkanál kakaópor (holland)
1-2 evőkanál rétesliszt
3 evőkanál cukor
fél zacskó sütőpor
Csipet só
sima:
3 tojás
1 evőkanál finomliszt
2 evőkanál rétesliszt
3 evőkanál cukor
fél zacskó sütőpor
Csipet só
5 dkg mazsola
1 dl rum
mandulaszeletek
csokis réteg:
1 zacskó főzős kakaós pudingpor
4 evőkanál cukor
4 dl tej
vaníliás réteg:
1 zacskó főzés nélküli gála vaníliás pudingpor
4 dl tej
2 kávéskanál zselatin
csokimáz:
80 ml víz
70 ml tejszín
9 dkg porcukor
4 dkg kakaópor
5 g zselatin
3 dl tejszín
porcukor
1 teáskanál zselatin
Recept:
Ettünk volna egy jó somlóit a minap, gondoltam, miért ne lehetne egy kicsit fomrásabban tálalni?
Még így sem lett az igazi, kicsit “házias” jellegű, de nagyon finom!
Elkészítéséhez először a mazsolát rumba áztattam, és kissé megmelegítettema mikróban, hogy gyorsabban puhuljon. Ezután sütöttem két kb25×15 cm-es piskótalapot. Ehhez melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra. A sima piskótához a tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.
A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével , míg vajfehérségű lesz. Adjuk hozzá a liszttel elkevert sütőport több részletben, és keverjük jól el. Annyi lisztet tegyünk bele, hogy már-már nehezünkre essen a keverés, de még ne legyen száraz, morzsálódó a krém. Kevés fehérjehabbal lazítsuk, még habverővel dolgozva. A maradék fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.
A csokis piskótához a tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.
A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével , míg vajfehérségű lesz. Adjuk hozzá a kakaóport, majd a liszttel elkevert sütőport több részletben, és keverjük jól el. Annyi lisztet tegyünk bele, hogy már-már nehezünkre essen a keverés, de még ne legyen száraz, morzsálódó a krém. Kevés fehérjehabbal lazítsuk, még habverővel dolgozva. A maradék fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.
Sütőpapírral béleljük ki a két tepsi alját. A két masszát oszlassuk el a formákban, tegyük a sütőbe.
Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja. A kész piskóta oldalát hűlés után késsel lazítsuk meg, vegyük le róla a sütőpapírt.
A csokis pudingot a zacskón levő utasítás szerint, de csak 4 dl tejjel készítsük el.
A vaníliás pudingport verjük fel a 4 dl tejjel. A zselatint oldjuk fel pici vízben. Mikróban melegítsük meg, hogy feloldódjon, majd vékony sugárban keverjük a pudinghoz, ez ad tartást majd a krémnek.
A glazúrhoz zselatin kivételével a hozzávalókat egy lábosban felmelegítjük, fakanállal kavargatva, nem kell forrnia és ne legyen buborékos! Ha már jó meleg, elzárjuk alatta a gázt, és kézi habverővel kevergetve nagyon lassan hozzászitáljuk a zselatint, hogy ne legyen csomós.
A sütit érdemes sütőkeretben összeállítani. Az alulra helyezett csokis piskótát szórjuk meg a rumos mazsolával, a mandulaszeletekkel, és kenjük meg a vaníliás pudinggal. Helyezzük rá a sima piskótaréteget. Ezt is szórjuk meg a rumos mazsolával, a mandulaszeletekkel. Erre jön a csokis puding, a glazúr nagy része – egy keveset tegyünk félre a díszítéshez.
Az egészet tegyük hűtőbe egy órára. eEzután a tejszínhabot verjük ízlés szerinti porcukorral keményre. Az előbb leírt módon (feloldás) ehhez is keverjünk zselatint, hogy “megálljon” szépen a süti tetején. Kenjük a glazúrra, és díszítsük annak maradékával a sütit. Hűtés után szeletelhető!