Hozzávalók:
45 dkg liszt
20 dkg vaj
fél kiskanál bors
1 csapott ek só
1 tojás és két sárgája
3 dkg élesztő
1 ek cukor
1,5 dl sör
tojás a kenéshez
egy marék lenmag
Recept:
Egyszerű kis sörkorcsolya a Nők lapja konyhája újságból.
Én vajjal készítettem, nem margarinnal, és megjegyzem, talán még többet is elbír a recept. Az élesztőt a cukorral feloldjuk a langyos sörben. A lisztet a vajjal, a borssal, a sóval elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, majd az élesztős sört.
Összegyúrjuk, és pihentetjük egy fél órát.
Ekkor én hajtogattam – kezdők kedvéért: vékony téglalappá nyújtottam, majd a téglalap alakú tésztának a rövidebbik oldalát fordítom magam felé, és felülről a harmadáig lehajtom. Ezután alulról ráhajtom a teljes szabadon maradt tésztát. Újra ujjnyi vastagra nyújtom, majd a hosszabb oldalát fordítom magam felé.
Ujjammal megjelölöm a tészta közepét, mindkét irányból eddig a pontig hajtom be a tésztát. A két összehajtott felet egymásra fordítom.
Újabb pihentetés jön, ezúttal negyed óra és ismétlem a hajtogatást.Ezután lisztezett deszkán 1,5 cm vastagra nyújtottam. Pogácsaszaggatóval kiszaggattam, tetejét felvert tojással megkentem, megszórtam lenmaggal, majd hagytam még egy fél órát kelni. A kelesztés utolsó öt percében előmelegítettem a sütőt 180 fokra. Betoltam a sütőbe és szép aranyszínűre sütöttem a kis pogikat.