Hozzávalók:
8 kiflihez:
40 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
3 ek joghurt
2 ek méz
3 ek olaj
1 tojás
3 dl langyos tej + a kenéshez
2,5 dkg friss élesztő
só
A díszítéshez:
4 ek finomliszt
1 csapott ek só
kevés víz
Recept:
Ennek a kiflinek finom, puha édeskés a tésztája, amit remekül ellenúlyoz a békebeli sós perecről ismert “kulimász”. Régebben azt hittem, hogy ez sajt, de nem! Pusztán sós liszt kevés vízzel, ami sütés közben megszilárdul.
Az élesztőt egy kis kanál mézzel és liszttel a tejben felfuttattam. A lisztekhez hozzáadtam a többi hozzávalót, a felfuttatott élesztőt. Rugalmas tésztává dagasztattam a géppel, majd egy órát kelni hagytam.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kör alakúvá nyújtottam és 8 egyenlő cikkre vágtam. A tésztát a háromszögek alapjátót kezdve feltekertem és kiflit formáztam belőle.
Az így elkészített kifliket sütőpapírral fedett tepsire sorakoztattam és tetejüket tejjel megkenegettem. Hideg sütőbe tettem, és 180 fokra állítottam a hőmérsékletet, így a sütő melegedésével is tudtak tovább kelni.
A kulimászhoz a lisztet és a sót elkevertem annyi vízzel, hogy sűrűn folyó, de homogén masszát kapjak. Zacskóba töltöttem, a sarkát kivágtam.
15 perc sütés után a kifliket megspricceltem a zacskóból a sós tésztával, és így sütöttem barnásra őket.