Stollen recept

  • Stollen recept
  • Stollen recept

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 zacskó vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília kikapart magja
10 dkg cukor
5 dkg élesztő
210 ml tej
20 dkg vaj
1 tojás
Csipet só
15 dkg mazsola
7 dkg mandula
15 dkg kandirozott gyümölcs, narancs és citromhéj
Ízlés szerint fűszerek: őrölt fahéj, szegfűszeg

A kész kalácshoz:
7 dkg olvasztott vaj
7 dkg porcukor

Recept:

A Christstollen vagyis Krisztuskalács egy német karácsonyi péksütemény, formája és kinézete a bepólyált Kisjézusra emlékeztet. Ez egy nagyon finom vajas kelt sütemény, tele aszalt gyümölcsökkel, akár magvakkal és marcipánnal.

Korábban még sosem ettem ilyet, láttam ugyan néhányszor az üzletek polcain, de valahogy úgy képzeltem, hogy ez egy száraz, számomra biztosan nem ízletes dolog.

Ám idén karácsonykor az egyik kolléganőm meglepett egy kis bolti változattal, amit kíváncsian megkóstoltam este. Mint Micimackó a mézet, alaposan fenékig. Nem volt nyugvás, másnap meg kellett sütnöm. És milyen jól tettem! Már aznap elfogyott egy a három kalácska közül.

Nekem nagy segítségemre volt a kenyérsütőgép. Ennek híján kézi erővel kell bedagasztanunk a tésztát. Ha kézzel dolgozunk, kevéske tejben futtassuk fel az élesztőt, és utána indulhat a dagasztás, fokozatosan hozzáadagolva a vajat. Amikor a tészta szépen összeállt gyúrjuk bele az aszalványokat, vagy magvakat. Hagyjuk kelni bő 40 percen keresztül.

Én ebből az adagból 3 csinos méretű kalácsot készítettem.

Ez azt jelenti hogy a tésztát háromfelé osztottam enyhén lisztezett munkalapon. Téglalappá hengergettem, majd a felső harmadába Ujjnyi vastagságúra nyújtott marcipán rudat helyeztem. az alsó nagyobbik részt ráhajtottam a Marci párodra majd a maradék pici részt ráhajtottam erre. A végeit kissé csúcsosra formáztam.

170 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben körülbelül 40 perc alatt készre sütöm őket. Még melegen meg kell kenni őket olvasztott vajjal és jól megszórni porcukorral.

Ha tetszett, kattints és oszd meg másokkal is!

2 
A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

*