Hozzávalók:
A piskótához:
7 tojás
3 evőkanál finomliszt
4 evőkanál rétesliszt
7 evőkanál cukor
1 zacskó sütőpor
Csipet só
Töltelék:
3 tábla finom csokoládé
0,5 liter tejszín
1 kg marcipán
porcukor
Piros és kék ételfesték
arany lüszterpor
Recept:
Boldog szülinapot, Vera!
A szülinapra szánt torta elkészítésekor alig tudtam eldönteni, melyik eszközt használjam a legutóbbi beszerzés „gyöngyszemeiből”.
Végül a Wilton fondantnyomóra, virágkiszúróra és a marcipánmintázó csipeszre esett a választás. Férjem szerint picit túldíszített a torta, de én inkább „szecessziós”-nak titulálom. :) De nagyon aranyosan végigötletelte a folyamatot.
A piskótához melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra. A tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.
A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével, míg vajfehérségű lesz. A liszttel elkevert sütőport több részletben szitáljuk hozzá, és keverjük jól el. A fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.
Sütőpapírral béleljük egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját .A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva szilárdnak érezzük a tésztát. A kész piskótát hűlés után kétfelé vágjuk.
A sütésről részletes videot készítettem, itt érhető el.
A töltelékhez a csokit apróra törve a tejszínnel a mikrohullámú sütőben alacsony fokozaton, gyakran megkeverve olvasszuk össze. Hűtsük egészen le, míg besűrűsödik, majd habverővel keverjük habosra. Milka noisette-t használtam ez alkalommal, nagyon finom, mogyorós „hangulatot” kölcsönzött a krémnek.
A tortát vízszintesen vágjuk háromfelé és töltsük meg, majd vékonyan vonjuk be kívülről is.
A marcipán nagyrészét porcukros felületen nyújtsuk vékonyra, átmérője legyen valamivel nagyobb, mint a torta átmérője plusz a magasság kétszerese. Marcipánsimító segítségével vontam be a tortát.
Egy kis adag marcipánt kék és piros festék keverésével színezzünk lilára. Virágkiszúróval készítettem az apró virágokat, melyeket cukros víz és vékony ecset segítségével ragasztottam a tortára.
A torta oldalán használtam a csipeszt, ami kicsit nehezebb, mint a gyakorláskor volt vízszintes felületen, gyakorolni kell még.
A torta „csipketetejéhez” kerestem egy – a torta átmérőjével megegyező – kör alakú formát. Finoman ráhelyeztem a kinyújtott marcipánra, majd egy félbevágott linzerkiszúróval készítettem el a csipketerítő szélét. Írókázócső (habcső) végével és a Wiltonos eszközzel készítettem a csipkemintát. A virágok kis leveleit vízzel kevert arany lüszterfestékkel festettem meg.
De csodaszép ez a torta!!!! Fantasztikusan elegáns!