Szecessziós torta recept

  • Szecessziós torta recept
  • Szecessziós torta recept
  • Szecessziós torta recept

Hozzávalók:

A piskótához:
7 tojás
3 evőkanál finomliszt
4 evőkanál rétesliszt
7 evőkanál cukor
1 zacskó sütőpor
Csipet só

Töltelék:
3 tábla finom csokoládé
0,5 liter tejszín

1 kg marcipán
porcukor
Piros és kék ételfesték
arany lüszterpor

Recept:

Boldog szülinapot, Vera!

A szülinapra szánt torta elkészítésekor alig tudtam eldönteni, melyik eszközt használjam a legutóbbi beszerzés “gyöngyszemeiből”.

Végül a Wilton fondantnyomóra, virágkiszúróra és a marcipánmintázó csipeszre esett a választás. Férjem szerint picit túldíszített a torta, de én inkább “szecessziós”-nak titulálom. :) De nagyon aranyosan végigötletelte a folyamatot.

A piskótához melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra. A tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.

A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével, míg vajfehérségű lesz. A liszttel elkevert sütőport több részletben szitáljuk hozzá, és keverjük jól el. A fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.

Sütőpapírral béleljük egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját .A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva szilárdnak érezzük a tésztát. A kész piskótát hűlés után kétfelé vágjuk.

A sütésről részletes videot készítettem, itt érhető el.

A töltelékhez a csokit  apróra törve a tejszínnel a mikrohullámú sütőben alacsony fokozaton, gyakran megkeverve olvasszuk össze. Hűtsük egészen le, míg besűrűsödik, majd habverővel keverjük habosra. Milka noisette-t használtam ez alkalommal, nagyon finom, mogyorós “hangulatot” kölcsönzött a krémnek.

A tortát vízszintesen vágjuk háromfelé és töltsük meg, majd vékonyan vonjuk be kívülről is.

A marcipán nagyrészét porcukros felületen nyújtsuk vékonyra, átmérője legyen valamivel nagyobb, mint a torta átmérője plusz a magasság kétszerese. Marcipánsimító segítségével vontam be a tortát.

Egy kis adag marcipánt kék és piros festék keverésével színezzünk lilára. Virágkiszúróval készítettem az apró virágokat, melyeket cukros víz és vékony ecset segítségével ragasztottam a tortára.
A torta oldalán használtam a csipeszt, ami kicsit nehezebb, mint a gyakorláskor volt vízszintes felületen, gyakorolni kell még.

A torta “csipketetejéhez” kerestem egy – a torta átmérőjével megegyező – kör alakú formát. Finoman ráhelyeztem a kinyújtott marcipánra, majd egy félbevágott linzerkiszúróval készítettem el a csipketerítő szélét. Írókázócső (habcső) végével és a Wiltonos eszközzel készítettem a csipkemintát. A virágok kis leveleit vízzel kevert arany lüszterfestékkel festettem meg.

Ha tetszett, kattints és oszd meg másokkal is!

0 
A+ a-

1 hozzászólás: “Szecessziós torta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*