Hozzávalók:
6 tojás
3 evőkanál finomliszt
3 evőkanál rétesliszt
6 evőkanál cukor
2-3 evőkanál keserű
kakaópor
1 zacskó sütőpor
5 dl tejszín
2 tábla csoki
15 dkg szeder
2 dl cukorszirup
kevés rum
csoki a díszítéshez
Recept:
Habkönnyű, csokis-tejszínes torta szederrel bolondítva.
A piskótához melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
6 tojásfehérjét verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. A sárgájákat addig keverjük a cukorral, míg vajfehérségű lesz. Keverjük bele a kakaóport, a sütőport és a liszteket.
Óvatosan öntsük rá a fehérjehabra, laza mozdulatokkal széles fakanállal keverjük bele, úgy hogy a hab ne törjön össze. Kisebb tortaforma (22 cm) alját béleljük ki sütőpapírral.
A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja. A kész piskótát hűlés után kétfelé vágjuk.
A krémhez a torta elkészítése előtt olvasszuk össze a fele tejszínnel a csokoládét. Adjuk hozzá a többi tejszínt és hűtsük jól be.
A lehűlt krémet robotgéppel habosítsuk ki.
A szedreket én kevés rumos cukorszirupban előfőztem, hogy ne legyen fanyar ízük.
Ehhez 1,5 dl vízben feloldottam 6-8 evőkanál cukrot és némi rumot löttyintettem bele. 4 szem szedret azonban félretettem a díszítéshez. A többit egy-két percig a forrásban levő szirupban megfürdettem.
A szedrek hűlése után jöhet a betöltés. A kettévágott tortát megkenjük krémmel, ráhelyezzük a szedreket, majd a torta tetejét, és kívülről is szépen bevonjuk, az oldalán habkártya segítségével.
A tetejét sajtreszelőn reszelt csokival és szederrel díszítettem.