Szójaszószos, zöldséges sertésszűz burgonyatócsnival recept

  • Szójaszószos, zöldséges sertésszűz burgonyatócsnival recept
  • Szójaszószos, zöldséges sertésszűz burgonyatócsnival recept

Hozzávalók:

2-3 személyre:
40 dkg sertésszűz
1 dl szójaszósz
1-2 ek méz
2kk balzsamecet
25 dkg zöldség vegyesen

Tócsnihoz:
50 dkg burgonya
20 dkg liszt
3 tojás
2 gerezd fokhagyma
só, bors

Recept:

A köretnek elkészített érdekes burgonyalepényt szinte minden tájegységben másképpen nevezik: van, aki tócsninak, cicegének, görhönynek, pofézninek, hadifasírtnak hívja, és elkészítésében is jelentkeznek különbségek.

Kínálhatjuk feltétként főzelék mellé, lehet önálló vacsora, és persze borkorcsolyának is kiváló.

A krumplilepények számos változata ismert: az aludttej helyett például gyakran tojást tesznek a lereszelt krumplimasszába.  A hagyma mellé gyakran zúzott fokhagymát is kevernek, ízesítésként pedig többféle fűszerkeverék is szóba jöhet.
Serpenyő helyett tepsiben is süthető – így kevesebb olajjal készül, nem lesz annyira zsíros, nehéz fogás.

A zöldséges ragu elkészítéséhez  húst jó alaposan megmossuk, csíkokra vágjuk. Szójaszósszal megöntözzük és állni hagyjuk legalább egy fél órát. Én mirelit vegyes wok zöldséget használtam, mert nem volt már kedvem este bíbelődni.

Más esetben pucoljuk és mossuk meg, majd vágjuk tetszetős darabokra a répát, a fehérrépát, brokkolit, bébikukoricát, padlizsánt, cukkinit, mi szem-szájnak ingere.

Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, megpirítjuk benne  a húscsíkokat, majd hozzádobjuk a  zöldségeket, és együtt is pirítsuk őket néhány percig, kavargatva, rázogatva. A pácoláshoz használt szójaszósszal, a balzsamecettel és mézzel ízesítjük (kóstoljuk meg, és ha szükségesnek érezzük, tegyünk még hozzá). Kevés vizet hozzáadva fedő alatt pároljuk meg.

A krumplit reszelőn lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát, összekeverjük liszttel és tojással.

Palacsintasütőben kevés olajat melegítünk. Egy kisebb merőkanálnyi adagot lapáttal szétterítünk benne, majd forgatva mindkét oldalát pirosra sütjük. Nekem öt palacsinta nagyságú, kisujjnyi vastagságú lepény készült el ekkora mennyiségből.

A kész ragut a tócsnival tálaljuk.

Ha tetszett, kattints és oszd meg másokkal is!

0 
A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

*