Tarta de Santiago recept

  • Tarta de Santiago recept
  • Tarta de Santiago recept
  • Tarta de Santiago recept

Tarta de Santiago recept  Tarta de Santiago recept  Tarta de Santiago recept  

Hozzávalók:

6 db tojás
240 g cukor
1 csipet só
260 g mandulaliszt
2 csipet fahéj
½ vaníliarúd
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 kezeletlen narancs reszelt héja

Recept:

Ez a tradícionális spanyol sütemény a Szent Jakab zarándokúthoz köthető. 2006 óta földrajzi eredetmegjelölést élvez, emiatt a spanyol nemzeti közlöny is meghatározza, hogy miként készíthetjük ezt az édességet eredeti formájában. Piskótaszerű, de mégis több annál. Puha, mandulás, omlós tészta, enyhe fahéj-és narancsízzel.

Galíciából származik, neve Santiago de Compostelára utal, ahol Jakab apostol maradványai találhatóak. A torta kerek alakú, tetejét porcukor fedi és Szent Jakab keresztje díszíti.

A spanyol nemzeti közlöny meghatározása szerint tehát a tortának legalább 33% mandulából és 33% cukorból kell állnia; a tojás mennyisége minimum 25%. Ízesíthetjük reszelt citromhéjjal, fahéjjal, édes borral, brandyvel illetve porcukorral.

A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd keverjük tovább  a cukor felével. A tojássárgáját a maradék cukorral addig keverjük, míg világos és habos állagúvá válik.

A cukros tojássárgájához keverjük a vaníliarúd kikapart magjait, a reszelt citrom- és narancshéjat, a fahéjat, és óvatos mozdulatokkal kisebb adagokban hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot és a mandulalisztet. A levegős, habos tésztát egy sütőpapírral bélelt csatos tortaformába  öntjük és 175 fokon kb. 40 percig sütjük.  Nyitott sütőajtónál hagyjuk kihűlni, majd egy kereszt alakú sablont a tortára téve leszórjuk porcukorral.

 

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

1  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*