Hozzávalók:
2 személyre:
2-3 nagy töltenivaló paprika
20 dkg darált hús
5 dkg rizs
1 tojásfél fej vöröshagyma
olaj
só
egy gerezd fokhagyma
1 üveg paradicsompüré
cukor
babérlevél
keményítő
3 db nagyobb burgonya
Recept:
A megadott mennyiségekből 3 töltöttpaprika és néhány helyes húsgombóc készíthető.
Első fázis a tisztítás, darabolás. A paprikákat megmossuk, tetejüket körbevágjuk, magházukat eltávolítjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és apró kockákra vágjuk. A kis fej hagymát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk.
A krumplikockákat bő vízbe tesszük, fél ebőkanál sóval ízesítjük és feltesszük főni. Ha forr, takarékra tesszük, lefedjük és puhulásig főzzük.
A hagymakockákat olajon megfuttajuk, üvegesre pároljukk, majd rádobjuk a rizst, és 1dl vízzel felöntjük. Takaréklángon addig pároljuk, míg a rizs beszívja a vizet. Kihűtjük.
A darált húst sóval, zúzott fokhagymával, a tojással és a rizzsel összekeverjük, betöltjük vele a paprikákat. A maradékból gombócot formázunk.
A paradicosmpürét felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a paprikáinkat majd. Sóval, cukorral, babérlevéllel ízesítjük és felforraljuk.
Beletesszük a paprikákat és a gombóckákat, majd takarék lángon, lefedve addig főzöm, míg a parika ráncossá válik.
Ha kész, kiveszem a szilárd anyagokat, esetleg átszűröm a levet. Két evőkanál keményítőt kikeverek kevés vízzel, és a paradicsommártához adom. Összeforralom, míg megefelő sűrűségűvé válik. Visszateszem a belevalókat.