Hozzávalók:
Tésztához:
35 dkg liszt
fél csomag sütőpor
25 dkg vaj
15 dkg kristálycukor
1 zacskó vaníliáscukor
2 tojás
csipetnyi só
tejfölszükség szerint
A töltelékhez:
3-4 savanykásabb alma
2 evőkanál citromlé
ízlés szerint kristálycukor
1-2 teáskanál fahéj
5 dkg mazsola
1 zacskó főzős vaníliás grízpudingpor
4 dl tej
4 evőkanál cukor
25 dkg túró
1tojás
vaníliás cukor
Recept:
A holland almatorta továbbgondolt változata..
Könnyű tészta közt megbújó mazsolás túrókrém, lágy almatöltelékkel, kis grízpudinggal….
A tésztához elsőként előmelegítem a sütőt 180 fokra.
A lisztet elkeverem a sütőporral, majd hozzáadom a cukrot és a sót. Elmorzsolom benne a vajat és hozzáadom az elkevert tojást. A tésztát homogénné gyúrom. ha szükséges, kevés tejfölt adok hozzá. Ha összeállt, fóliába csomagolva beteszem egy órára a hűtőbe. Ne gyúrjuk sokáig, mert úgy nem lesz omlós.
Az almákat meghámozom, kiszedem a magházukat, majd sajtszeletelővel vékony szeletekké gyalulom.
Meglocsolom a citromlével, meghintem a cukorral, fahéjjal pici vízzel, majd az egészet jól összekeverem és felteszem a tűzre. Lefedve párolom, amíg az alma egy kicsit megpuhul.
A tészta kétharmadával kibélelek egy kapcsos tortaformát, úgy, hogy a tortának 2-3 cm magas peremet formálok. Ne próbálkozzunk nyújtással, tegyük csak bele a tésztát és kézzel nyomkodjuk szét. Nem kell sem vajazni, sem lisztezni a formát!
A pudingport 4 dl tejjel és 4 evőkanál cukorral megfőzöm.
A túrót kikeverem ízlés szerinti cukorral, a tojással, vaníliás cukorral és a mazsolával.
A tésztára simítom a túrós krémet, majd rá az almát. Ennek tetejére simítom a pudingot.
A maradék tésztából hosszú rudakat nyújtok, majd berácsozom vele a süteményt. A másik felvert tojással megkenem és az előmelegített sütőben 50-60 perc alatt szép barnára sütöm.
Megjegyzés: Utólag jöttem rá, hogy talán érdemes a tésztát elősütni a következőképpen: a forma alját kibélelni a tésztával, azt elősütni, míg egy kis színt kap. Ezután megcsinálni a tésztaperemet, majd töltelék és „tető”, és úgy megsütni.