Hozzávalók:
Tésztához:
2 dl tej
csipet só
10 dkg olvasztott vaj
8 dkg cukor
1 db tojás
5 dkg friss élesztő vagy 2 zacskó szárított
30 dkg rétesliszt
30 dkg finomliszt
Töltelék:
40 dkg túró
1,6 dkg búzadara
vaníliás cukor
5 dkg cukor
1 db citrom reszelt héja
Kenéshez:
1 db tojás
Recept:
A batyu kizárólag aznap finom, de akkor nagyon.
A tésztához az élesztőt langyos kis cukorral édesített tejben felfuttatjuk.A lisztet egy tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a felfutott élesztős tejet és kicsit állni hagyjuk. A többi hozzávalóval együtt szépen homogén tésztává dagasztjuk, majd langyos helyen 30 percet kelesztjük.
A megkelt tésztát liszttel szórt munkalapon 0,5 cm vékonyra nyújtjuk, és vagy batyukat készítünk vagy a képen látható alakzatot, ehhez viszont szükségünk lesz egy tésztarácsozó hengerre.
Ha a batyuk mellett döntünk, szabályos négyzetekre vágjuk a tésztát derelyevágóval.
A túrótölteléket az összetevőket egy tálban alaposan eldolgozzuk. Mindegyik négyzet közepére egy kanálnyit teszünk a túrótöltelékből.A tészta négy sarkát felül, középen összefogjuk. Egyet csavarunk rajta s közben a nyílások széleit erősen összenyomkodjuk, hogy a túrótöltelék ne jöjjön ki sütés közben.
A kész batyukat kiolajozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. Egy tojással lekenjük, pihentetjük pár percet.
A rácsos sütihez szintén négyzeteket vágunk. Az egyik négyzet az olajozott sütőlapra kerül, négy szélét megkenjük tojással, és közepébe halmozzuk a túrótölteléket. A négyzet párját berácsozzuk és szépen rátesszük. A széleket összenyomkodjuk, tetejét tojással kenjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.