Hozzávalók:
25 dkg túró
25 dkg finomliszt
25 dkg vaj
1 dkg só
2,5 dkg élesztő
hajtogatás:
1 tojássárgája
1 tojás a kenéshez
Recept:
Idő-, de nem munkaigényes sós finomság . A tésztája könnyű, puha, remek bor- vagy sörkorcsolyának, de magában is elég sokat be tudtam kebelezni :D
A hozzávalókból (nem, nem kell felfuttatni az élesztőt) tésztát gyúrunk. Háromszor meghajtogatjuk, fél órás időközönként.
A hajtogatás: lisztezett deszkán nyújtsuk kb egy cm vékonyra a tésztát, majd a bal oldali egyharmad részét behajtjuk úgy, hogy jobb oldalon egyharmad rész tészta kimaradjon.A behajtott részt mekenjük a tojás sárgájával.
A jobb oldalon még szabadon levő egyharmad rész tésztát balra ráhajtjuk a már dupla, és tojással megkent tésztarétegre. Ezután fölülről hajtjuk le a tészta egyharmadát úgy, hogy alul kimaradjon egyharmadnyi rész. Megint megkenjük tojássárgájával.
Az alul még szabadon levő tésztarészt ráhajtjuk fölfelé a többi tésztára.
A pihent, a fentiek szerint háromszor hajtogatott tésztát 2-3 cm vastagra nyújtva szaggassuk ki pogácsaszaggatóval, majd sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg tetejüket felvert tojással. Megszórhatjuk tökmaggal, sajttal, napraforgómaggal. Előmelegített 200 fokos sütőben süssük szép barnára.