Túrós táska recept

  • Túrós táska recept
  • Túrós táska recept

Túrós táska recept  Túrós táska recept  

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg vaj
2,5 dl langyos tej
5 dkg cukor
2,5 dkg élesztő
5 g só
1 tojássárgája

töltelék:
25 dkg túró
7 dkg cukor
24 g búzadara
2 zacskó vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
mazsola ízlés szerint

Recept:

A kakós csiga után ismét blundel tésztából készült édesség, ezúttal túrós táska.
Mennyei!!!!!

Elkészítéséhez a vajat és 10 dkg lisztet összegyúrunk vajalapnak. Lassan gyúrjuk, és éppen csak dolgozzuk el simára a liszttel.

Ennek a begyúrt vajnak, vegyük le a 20 %-át tehát 7 dekagrammot és tegyük félre a tésztaalaphoz. A többi vajalapból formázzunk négyzet alakot és tegyük hűtőbe.

Következik az előtészta (forteig) készítés. Ehhez a tej felét langyosítjuk majd hozzátesszük az élesztőt és egy kevés cukrot. A tej másik felében feloldjuk a maradék cukrot, sót,tojássárgáját így könnyebben el tudjuk dolgozni a tésztában. Ha az élesztő felfutott akkor a keveréket és a lecsípett vajalapot a liszthez öntjük és jól kidolgozzuk.

Formázzunk gömböt a tésztából, vágjunk egy keresztet a tetejébe és letakarva pihentessük 20 percet.

A megkelt tésztát lóherealakúra nyújtjuk. Közepére helyezzük a vajas részt, majd ráhajtjuk a tészta egymással szemben elhelyezkedő „leveleit”.
A 2cm vastagságúra kinyújtott téglaalapú tésztát meghajtjuk szimplán, majd a tésztát 90 fokos fordítás után újra nyújtjuk és meghajtjuk duplán.

A szimpla hajtogatás azt jelenti, hogy megkeressük a tészta középvonalát, és ráhajtjuk az egyik szélét a középvonalra, majd a másik felét a már behajtott részre hajtjuk.

A dupla hajtás szerint megkeressük a tészta középvonalát, melyre ráhajtjuk a tészta egyik negyedét, majd a másik felét is. Ezután a hűtőben 20 percig pihentessük.

Készítsük el a tölteléket, hog yállni tudjon. Ehhez az összetevőit nemes egyszerűséggel keverjük össze.

A tésztát a hűtőből kivéve ismét nyújtsuk ki, de most csak egy szimpla hajtást végezzünk, újra forgassuk el a tésztát 90 fokban, és újabb 20 percet pihentessük.

Ha pihent, nyújtsuk ki 1 cm vastagra, és vágjuk fel kb. 10*10 cm es négyzetekre. Egy kenőtoll segítségével vízzel kenjük meg a tészta felületét. A kis négyzetek közepére helyezzünk dió nagyságú túrótölteléket, majd a tészta négy sarkát hajtsuk középre. Először két oldalról, majd alulról és felülről. Ne húzzuk, feszítsük a tésztát, mert visszaugrik, és szétnyílik sütés közben. Fél órán át kelesszük, majd előmelegített 200 fokos sütőben 15 percig süssük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

0  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*