Hozzávalók:
6 tojás
2 evőkanál finomliszt
3 evőkanál rétesliszt
6 evőkanál cukor
2 evőkanál keserű kakaópor
1 zacskó sütőpor
3 banán
2 dl tejszín
50 dkg félzsíros túró
2 vaníliás cukor
ízlés szerint porcukor
apró csokireszelék
5 dkg apróra vagdalt csokoládé
Recept:
A vakondtúrás torta Manko átiratában, túrósan…
A piskótához melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra. A tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.
A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével , míg vajfehérségű lesz. A liszttel elkevert kakaóport és sütőport több részletben szitáljuk hozzá, és keverjük jól el. A fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.
Sütőpapírral béleljünk egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját. A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja. A kész piskótát hűlés után kétfelé vágjuk.
A felső lapot apróra morzsoljuk.
A hideg tejszínt kemény habbá verjük, belekeverjük a túrót és ízesítjük vaníliás cukorral és porcukorral. Beleszórjuk a csokidarabokat (elhagyható)
A meghámozott banánokat karikára vágjuk. A torta alját vékonyan megkenjük krémmel, ráteszünk egy sor banánt. A krémet a tésztára halmozzuk púpozottan, félgömb – formára igazítva.
Tetejét megszórjuk a tésztamorzsával, és kakaóporral is szitálhatjuk. Fogyasztás előtt a tortát pár órán keresztül hűtőben tároljuk. Csokifóliával mintázott csokikoronggal díszítettem.