Hozzávalók:
4 nagy sárgarépa
1 nagy fehérrpépa
fél zeller
egy fej vöröshagyma
só
szárított zöldségkeverék/vegeta
kevés olaj
15 dkg csiperke
1 ek pirospaprika
1 ek liszt
15 dkg zöldborsó
egy csokor petrezselyem
Grízgaluskához:
3 eg. tojás
só
kevés bors
10-15 dkg gríz
egy csipet szódabikarbóna lazítja
Recept:
Néha jólesik egy meleg, tartalmas, de húshagyó leves.
A hagymát pucoljuk meg, és vágjuk apróra. A répákat, a zellert, a gombát szintén hámozzuk meg. A répákat vágjuk karikára, a gombát szeleteljük fel, a zellert kockázzuk apróra. A petrezselymet mossuk meg, vagdaljuk apróra.
A hagymát kevés olajon pirítsuk üvegesre. Sózzuk, majd futtassuk meg rajta a petrezselymet is.
A tűzről levéve adjuk hozzá a pirospaprikát, a lisztet, keverjük jól el, majd tegyük bele a zöldségeket. Engedjük fel vízzel, és ízesítsük, kóstolgatva.
Lassú tűzön főzzük addig, míg a zöldségek nagyjából megpuhulnak.
Grízgaluskát főzhetünk bele.
Ehhez tojásokat jól felverjük, és beletesszük az összes hozzávalót. Tejfölsűrűségű legyen a massza. Ha sűrű, kevés vízzel segíthetünk.
Jól kikeverjük, és azonnal forró lobogó enyhén sós vízbe kanállal galuskákat szaggatunk. Ezután a lángot takarékra vesszük és 10-15 percen keresztül főzzük.
Lezárva még hagyjuk a forró vízben dagadni, és lemosva szűrjük.