Hozzávalók:
2 főre:
2 nagy szelet sertéscomb
só
bors
kevés olaj
25 dkg kenyér
1 dl tejszín
1 tojás
1 csokor petrezselyem
1 teáskanál morzsolt zsálya
fél kaliforniai paprika
5-6 közepes burgonya
egy fej lilahagyma
6-7 gerezd fokhagyma
Recept:
Úgy éreztem, sokáig mellőzött pataki natúrtálamat ideje bevetni, és valami finom húsételt készíteni benne. Ez egy nagyon praktikus edény, egyszerűen csak beletesszük a hozzávalókat, és maguktól elkészülnek. A tálban kevés folyadékkal, akár hozzáadott zsiradék nélkül, a saját levükben párolódnak a fogások, mert a natúr tálak a pórusaikba beszívott nedvességet a főzés, sütés során az ételre párologtatják. Ezt a nedvességet az áztatással érjük el. Sütés előtt a pataki tálat be kell áztatni jó fél órára hideg vízbe.
A sertésszeletet kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és állni hagyjuk egy órát.
A burgonyát, a fokhagymát és a hagymát megpucoljuk. A petrezselymet megmossuk, apróra vagdaljuk. A krumplit cikkekre vágjuk, a hagymát felkarikázzuk. A kaliforniai paprikát megmossuk és felkockázzuk.
A kenyér héját levágjuk, belét apróra morzsoljuk, leöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a tojást, sót borsot, petrezselymet, zsályát, kaliforniai paprikát. Jól összemancsoljuk.
A kiterített hússzeletekre szépen rásimítjuk egyenletesen a krémet, és feltekerjük. Megkötözhetjük, de szerintem nem muszáj.
A sütőtálba helyezzük a burgonyát,a hagymakarikákat és a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és megspricceljük olajjal. Erre a célra remek találmány az olajspray (természetesen pumpás kiszerelés). Erre fektetjük a két szép tekercset, amit szintén picit megspriccelünk.
A tálat befedjük a tetejével, és betoljuk a sütőbe mintegy másfél órára 180 fokra. Nem szükséges előmelegíteni!
Ezután fedő nélkül picit piríthatjuk még nagyobb lángon.