A+ a-

Tésztafőzés

A tésztafőzés is megérdemel egy cikket, kezdőknek hasznos lehet.

Régebben mindig gondban voltam a mennyiséggel. Ma már persze “szemre” adagolom a tésztát, de jó tudni, kb. hány deka tésztával számoljon az ember.

Fejenként 80 és 100 g közötti tésztával kell számolni, étvágy szerint, illetve egy kicsivel többel, ha egytálételről van szó.

Az optimális tésztafőzéshez bátran használjunk nagy mennyiségű vizet, vagyis mintegy 1 litert egy adagnyi (100g) tésztához, mert a tészta így egyenletesebben megfő. Tegyünk sót a vízbe, akkor is , ha édes tésztát készítünk!  Kb egy teáskanálnyit literenként, de én meg is kóstolom a vizet, biztos, ami biztos!

Illetve gazdaságos lefedni a lábost, amíg felforr a víz. Ha már lobogva forr, beletehetjük a tésztát. Ilyenkor  azonnal jól meg kell keverni, különben a tészta összeragad.

A főzőlap hőmérsékletét vissza lehet venni, elég ha közepes tűzön főzzük. Lefedni nem szabad az edényt, viszont kevergetni lehet.

Tartsuk be a tészta gyártója által ajánlott főzési időt, ez a csomagoláson megtalálható. Kis idővel a főzési idő lejárta előtt  kóstoljuk meg a tésztát. A tészta akkor készült el, ha kívülről már nem érezzük ragadósnak, de a belseje még nem teljesen puha. Ha éppen roppan, máris elkészült az “al dente” tészta.

Olasz tésztafajták:

agnolini – kisméretű ravioli, rendszerint húsleves betétje   orecchiette – fülalakú tészták
bucatini – vastag rövid csőtészta   pansot(t)i – töltött tésztaháromszögek  
cannelloni – vastag csöves kifőtt tészta   pappardelle – szalagtészta  
cannolicchi – igen rövid, néha recés felületű csőtészta   penne – cső alakú tészta  
chiocciole – tésztacsiga   raginette–  fodros metélt  
cavatelli-kis tésztakagylók   ravioli – hússal töltött tésztatáskák  
conchiglioni – a legnagyobb tésztakagyló   rigatoni – cső alakú tészta  
farfalle – pillangó alakú tészta    ruote – kerék alakú tészta  
fettuccine – szalagtészta (főleg Róma környékén)   spagetti – nem szorul magyarázatra  
fusilli – orsótészta   stricchetti – pillangótészta  
garganelli – cső alakú tészta   stringozzi – a spagettinél vastagabb tészta  
gnocchi – burgonyával készülő galuska   strozzapreti – kézzel sodort hosszúkás tészta  
lasagne – tésztalapok   tagliatelle – szalagtészta  
lasagnette – hullámos szalagtészta   tordelli – félholdformájú tésztazsebek  
linguine – szalagtészta   tortelli(ni), tortelloni – töltött tésztagyűrűk  
lumaconi – nagy csigatészta   tortiglioni – cső alakú tészta  
maccheroni- rövid  makarónitészta   trenette – lapos spagetti  
maltagliati – széles tészta   tubettu(ni) – cső alakú tészta  
mezzelune – félholdtészta   vermicelli – metélttészta  

 





Várom a hozzászólásokat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

7 285 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress