A tésztafőzés is megérdemel egy cikket, kezdőknek hasznos lehet.
Régebben mindig gondban voltam a mennyiséggel. Ma már persze „szemre” adagolom a tésztát, de jó tudni, kb. hány deka tésztával számoljon az ember.
Fejenként 80 és 100 g közötti tésztával kell számolni, étvágy szerint, illetve egy kicsivel többel, ha egytálételről van szó.
Az optimális tésztafőzéshez bátran használjunk nagy mennyiségű vizet, vagyis mintegy 1 litert egy adagnyi (100g) tésztához, mert a tészta így egyenletesebben megfő. Tegyünk sót a vízbe, akkor is , ha édes tésztát készítünk! Kb egy teáskanálnyit literenként, de én meg is kóstolom a vizet, biztos, ami biztos!
Illetve gazdaságos lefedni a lábost, amíg felforr a víz. Ha már lobogva forr, beletehetjük a tésztát. Ilyenkor azonnal jól meg kell keverni, különben a tészta összeragad.
A főzőlap hőmérsékletét vissza lehet venni, elég ha közepes tűzön főzzük. Lefedni nem szabad az edényt, viszont kevergetni lehet.
Tartsuk be a tészta gyártója által ajánlott főzési időt, ez a csomagoláson megtalálható. Kis idővel a főzési idő lejárta előtt kóstoljuk meg a tésztát. A tészta akkor készült el, ha kívülről már nem érezzük ragadósnak, de a belseje még nem teljesen puha. Ha éppen roppan, máris elkészült az „al dente” tészta.
Olasz tésztafajták:
agnolini – kisméretű ravioli, rendszerint húsleves betétje | orecchiette – fülalakú tészták | ||
bucatini – vastag rövid csőtészta | pansot(t)i – töltött tésztaháromszögek | ||
cannelloni – vastag csöves kifőtt tészta | pappardelle – szalagtészta | ||
cannolicchi – igen rövid, néha recés felületű csőtészta | penne – cső alakú tészta | ||
chiocciole – tésztacsiga | raginette– fodros metélt | ||
cavatelli-kis tésztakagylók | ravioli – hússal töltött tésztatáskák | ||
conchiglioni – a legnagyobb tésztakagyló | rigatoni – cső alakú tészta | ||
farfalle – pillangó alakú tészta | ruote – kerék alakú tészta | ||
fettuccine – szalagtészta (főleg Róma környékén) | spagetti – nem szorul magyarázatra | ||
fusilli – orsótészta | stricchetti – pillangótészta | ||
garganelli – cső alakú tészta | stringozzi – a spagettinél vastagabb tészta | ||
gnocchi – burgonyával készülő galuska | strozzapreti – kézzel sodort hosszúkás tészta | ||
lasagne – tésztalapok | tagliatelle – szalagtészta | ||
lasagnette – hullámos szalagtészta | tordelli – félholdformájú tésztazsebek | ||
linguine – szalagtészta | tortelli(ni), tortelloni – töltött tésztagyűrűk | ||
lumaconi – nagy csigatészta | tortiglioni – cső alakú tészta | ||
maccheroni- rövid makarónitészta | trenette – lapos spagetti | ||
maltagliati – széles tészta | tubettu(ni) – cső alakú tészta | ||
mezzelune – félholdtészta | vermicelli – metélttészta |
Megcsinálom a következő összejövetelen. ISTENI IGAZ!!!!