Hozzávalók:
10 kiflihez:
50 dkg liszt
2-2,5 dl tej
1 pohár joghurt
1 tojás
fél dl olaj
3 kávéskanál só
2 ek. burgonyapehely
2 kávéskanál cukor
1 zacsi szárított élesztő
1 tojás a kenéshez
Recept:
Szép fényes, barna, könnyű, illatos kifli, melyet magunk varázsolunk az asztalra.
Időigényes, de dolgozni igazán nem kell sokat vele, megéri a fáradtságot. A kelesztés ideje alatt pedig bármi másra jut idő.
Akár még futni is kimehet az ember.
Legyen jó langymeleg a konyhánk! Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, illetve béleljük ki a gáztepsinket sütőpapírral.
Az élesztőt (mehet másfél zacsi is bele, elbírja a kifli) a tejben a cukorral felfuttatjuk.
A lisztet kicsit meglangyosítjuk és a többi hozzávalóval, illetve az élesztővel rugalmas tésztát dagasztunk a habverő, majd a két kezünk részvételével. Ma ez kész, nedves ruhával letakarjuk és bő fél órán át duplájára kelesztjük.
Ekkor 5 cipóra osztjuk.
A cipókat lisztezett deszkán kb 20×20-as négyzetekké nyújtjuk, majd a sarkuknál fogva feltekerjük. Középen elvágjuk őket és egymástól távol a tepsire helyezzük. További negyven perc csendes pihenő jön. Ezután egy felvert tojással lekenjük a tetejüket, majd a sütőben szép barnára sütjük.
A kész kifliket fakanál, vagy bármilyen konyhai eszköz nyelével tudjuk kifúrni.