A tésztafőzés is megérdemel egy cikket, kezdőknek hasznos lehet.
Régebben mindig gondban voltam a mennyiséggel. Ma már persze „szemre” adagolom a tésztát, de jó tudni, kb. hány deka tésztával számoljon az ember.
Fejenként 80 és 100 g közötti tésztával kell számolni, étvágy szerint, illetve egy kicsivel többel, ha egytálételről van szó.
Az optimális tésztafőzéshez bátran használjunk nagy mennyiségű vizet, vagyis mintegy 1 litert egy adagnyi (100g) tésztához, mert a tészta így egyenletesebben megfő. Tegyünk sót a vízbe, akkor is , ha édes tésztát készítünk! Kb egy teáskanálnyit literenként, de én meg is kóstolom a vizet, biztos, ami biztos!
Illetve gazdaságos lefedni a lábost, amíg felforr a víz. Ha már lobogva forr, beletehetjük a tésztát. Ilyenkor azonnal jól meg kell keverni, különben a tészta összeragad.
A főzőlap hőmérsékletét vissza lehet venni, elég ha közepes tűzön főzzük. Lefedni nem szabad az edényt, viszont kevergetni lehet.
Tartsuk be a tészta gyártója által ajánlott főzési időt, ez a csomagoláson megtalálható. Kis idővel a főzési idő lejárta előtt kóstoljuk meg a tésztát. A tészta akkor készült el, ha kívülről már nem érezzük ragadósnak, de a belseje még nem teljesen puha. Ha éppen roppan, máris elkészült az „al dente” tészta.
Olasz tésztafajták:
agnolini – kisméretű ravioli, rendszerint húsleves betétje | ![]() |
orecchiette – fülalakú tészták | ![]() |
bucatini – vastag rövid csőtészta | ![]() |
pansot(t)i – töltött tésztaháromszögek | ![]() |
cannelloni – vastag csöves kifőtt tészta | ![]() |
pappardelle – szalagtészta | ![]() |
cannolicchi – igen rövid, néha recés felületű csőtészta | ![]() |
penne – cső alakú tészta | ![]() |
chiocciole – tésztacsiga | ![]() |
raginette– fodros metélt | ![]() |
cavatelli-kis tésztakagylók | ![]() |
ravioli – hússal töltött tésztatáskák | ![]() |
conchiglioni – a legnagyobb tésztakagyló | ![]() |
rigatoni – cső alakú tészta | ![]() |
farfalle – pillangó alakú tészta | ![]() |
ruote – kerék alakú tészta | ![]() |
fettuccine – szalagtészta (főleg Róma környékén) | ![]() |
spagetti – nem szorul magyarázatra | ![]() |
fusilli – orsótészta | ![]() |
stricchetti – pillangótészta | ![]() |
garganelli – cső alakú tészta | ![]() |
stringozzi – a spagettinél vastagabb tészta | ![]() |
gnocchi – burgonyával készülő galuska | ![]() |
strozzapreti – kézzel sodort hosszúkás tészta | ![]() |
lasagne – tésztalapok | ![]() |
tagliatelle – szalagtészta | ![]() |
lasagnette – hullámos szalagtészta | ![]() |
tordelli – félholdformájú tésztazsebek | ![]() |
linguine – szalagtészta | ![]() |
tortelli(ni), tortelloni – töltött tésztagyűrűk | ![]() |
lumaconi – nagy csigatészta | ![]() |
tortiglioni – cső alakú tészta | ![]() |
maccheroni- rövid makarónitészta | ![]() |
trenette – lapos spagetti | ![]() |
maltagliati – széles tészta | ![]() |
tubettu(ni) – cső alakú tészta | ![]() |
mezzelune – félholdtészta | ![]() |
vermicelli – metélttészta | ![]() |