Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
2 evőkanál finomliszt
3 evőkanál rétesliszt
5 evőkanál cukor
fél zacskó sütőpor
Csipet só
Töltelék:
2 tábla narancsos étcsokoládé
0,3 liter tejszín
60 kg marcipán
porcukor
Piros, fekete ételfesték
Recept:
Babus nagymamám 91. születésnapjára készítettem. Vágya volt, hogy a Für Elize néhány sora szerepljen a tortán.
Boldog szülinapot, Babi!
A piskótához melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra.
A tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.
A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével , míg vajfehérségű lesz. A liszttel elkevert sütőport több részletben adjuk hozzá, és keverjük jól el. Kevés fehérjehabbal lazítsuk, még habverővel dolgozva.
A maradék fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.
Sütőpapírral béleljünk egy 18 cm méretű kapcsos tortaforma alját.
A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja. A kész piskótát hűlés után háromfelé vágjuk.
A sütésről részletes videot készítettem, itt érhető el.
A töltelékhez a csokikat apróra törve a tejszínnel mikrohullámú sütőben alacsony fokozaton, gyakran megkeverve olvasszuk össze. Hűtsük egészen le, míg besűrűsödik, majd habverővel keverjük habosra.
A tortát vízszintesen vágjuk kétfelé és töltsük meg, majd vékonyan vonjuk be kívülről is.
A marcipán egy részét tegyük el a kottának. A maradékot színezzük rózsaszínre. Porcukros felületen nyújtsuk 0,4-0,5 cm vékonyra. Megmintázhatjuk texturázó lappal. Vonjuk be vele a tortát. Segítségünkre lehet egy marcipánsimító eszköz.
A „gyöngysort” szilikoneszközzel készítettem.
A maradék fehér marcipánból készítsük el a kottának való táblát. A kottát ételfesték filctollal rajzoltam meg, de írókázni is lehet feketére színezett cukros tojásfehérjével..
De jó hogy itt szerepel a pontos recept is mostanában. Köszönjük !!!!
Kedves Ági!
Ha a megjegyzés az én oldalamra szól, a pontos recept eddig is az oldalon szerepelt, csak a hozzávalók mennyisége a jobb felső sarokban volt elhelyezve, de nem mindenki találta meg.
gasztromanko
Kedves Zsófi!
Nagyon szép a tortád .Azt szeretném kérdezni,hogy hol és mennyiért tudok ételfestékes filcet venni?Sehol nem találok,pedig nagy szükségem lenne rá egy kotta tortához.Előre is köszi ha segítesz,Rita
Szia Rita!
A desszertmester.hu-n (Bp, Fillér utca), a soregi.hu-n illetve az Ázsia bt (Vámház krt 5)-nél lehet kapni a filcet, talán 600 ft körül mozog az ára.
Jó sütögetést!
Zsófi/gasztromanko